Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bioetel-keszites_-_ovodas_szemmel1

Bioétel-készítés – óvodás szemmel

Egészséges és finom ételeket enni jó dolog, de még jobb, ha azokat együtt készíthetjük el – erre emlékeztetnek azok a kedves gyermekrajzok, amelyeket a Bionap az Óvodában című rendezvénysorozat keretében készítettek el a kerületi óvodások. A legszebb rajzokat a Mammut Bevásárlóközpontban állították ki.

Tizenhárom óvodában tartottak az egészséges táplálkozást népszerűsítő, élvezetes programokat az elmúlt egy hónapban. A Mammut Biosétány és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével megvalósuló rendezvényeken a Kuktaparty Főzőiskola munkatársai egy általuk kitalált meséhez, Saláta Sára születésnapjához kapcsolódóan adtak játékos feladatokat a gyerekeknek.
Ezek célja elsősorban az volt, hogy az óvodások megismerjék, milyen egészséges és egészségtelen ételekkel találkozhatnak mindennapjaik során. Az elmélet után következett a gyakorlat: bioalapanyagokból szendvicseket és desszerteket készítettek a nagycsoportosok, amiket aztán meg is kóstolhattak.
A közös ételkészítés élményét rajzokban örökítették meg a kicsik. Óvodánként a legszebb alkotásokat kiválasztották, és kiállítást rendeztek a Mammut Bevásárlóközpont egyik leglátványosabb részén, az I. és II. tömböt összekötő üveghídon.
Itt tartották meg a díjátadó ünnepséget is, ahol Fonti Krisztina alpolgármester és Hemm Viktória, a Mammut Biosétány munkatársa adta át a szponzorok által felajánlott ajándékokat. Főtámogatóként a Weleda tizenegy különdíjjal készült az eredményhirdetésre, míg a huszonkét ajándékcsomagot a Piszkei Öko Kft., a Napfényes Cukrászat, a Bioverzum, a Clearwater, a Naturfood, a Virágoskút és a Kuktaparty segítségével töltötték meg. A bionapok és a rajzpályázat népszerűsítésében Magyarország első számú gyermekweboldala, az egyszervolt.hu közreműködött.
„Az egészséges életmódra nevelés szerves része az egészséges táplálkozás alapjainak bemutatása, ezért erre is nagy hangsúlyt helyeznek a Hegyvidék óvodái” – mondta el a gyermekrajz-kiállítás megnyitóján Fonti Krisztina. Az alpolgármester szerint nagyszerű lehetőség volt a kerületi intézmények számára, hogy csatlakozhattak a programhoz, hiszen így minden óvodás megismerkedhetett az egészséges bioélelmiszerekkel. „Jó volt látni, hogy a gyerekek szívesen fogyasztották a bioalapanyagokból maguk készítette ételeket, amelyek talán jobban is ízlettek, mint amit máskor készen kapnak az óvodában” – fogalmazott.
„Ez vagyok én, ez meg itt a két barátom” – mutatta boldogan a rajzán látható szereplőket az egyik különdíjas, Simon Zalán. A Süni Óvodák nagycsoportosa elmesélte, hogy már máskor is készítettek együtt ételeket, legutóbb, a karácsonyra készülve mézeskalácsot sütöttek. Édesanyja mindehhez hozzátette: Zalán a nyolcéves testvérével együtt otthon is szokott segíteni a sütésben-főzésben, így hát az óvodában sem kell különösebben biztatni, hogy aktívan vegyen részt az ilyen programokban.
A Normafa Óvoda díjazottjait az eredményhirdetésre elkísérő Purzsa Gáborné szerint a rajzokon látható sok mosolygós arc mutatja, milyen jól érezték magukat a gyerekek a foglalkozásokon. Az óvoda vezetője a közreműködő szakemberek rátermettségét dicsérte, akik nem pusztán előadást tartottak, hanem interaktív „műsorral” álltak elő, amivel sikerült felkelteniük az óvodások érdeklődését.
A kezdeményezés pozitívumai kapcsán Purzsa Gáborné kiemelte, hogy különleges bioélelmiszerekkel is megismerkedhettek a nagycsoportosok. Csírákat például sokan még egyáltalán nem kóstoltak, így egy újabb egészséges élelmiszerfajtával barátkozhattak meg.Bioetel-keszites_-_ovodas_szemmel2

sz.