Erdei falopások

Minden bizonnyal a romló gazdasági helyzet is közrejátszik abban, hogy a téli időszakban visszatérően előfordulnak falopások és illegális fakitermelések a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. Mivel a Budapest környéki erdőkben a magas látogatottság, a lakott területek közelsége és a lakosság környezettudatossága miatt – egy-két régiót kivéve – szinte lehetetlen észrevétlenül illegális fakitermelést végezni, a tolvajok általában kénytelenek szálanként ellopni a fákat.
Jellemzően a legálisan kitermelt, út mellé kikészített, úgynevezett sarangba rakott faanyagot dézsmálják meg – a Pilisi Parkerdő teljes területén az eltulajdonított mennyiség évente 1000-1500 köbméter, aminek értéke a legolcsóbb tűzifa árán számítva is meghaladja a tízmillió forintot. Az esetek többségében a tolvajok rendszeresen visszatérnek, a legtöbbször jó minőségű, tehát nem tüzelésre való „árut” orgazdáknál értékesítik. Sajnos, mindig akad vevő az olcsó fára, annak ellenére is, hogy az igazán rászorulók az önkormányzatokon és más segélyszervezeteken keresztül jutányosan juthatnak tüzelőhöz.
A lopásokat az erdei utakat lezáró sorompók kihelyezésével, vagyonőri szolgálat működtetésével és a faanyag minél gyorsabb elszállításával igyekeznek meggátolni – árulta el lapunknak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A téli időszakban az erdészek a rendőrséggel közös járőrözéseket tartanak, a tetten ért fatolvajok ellen azonnal feljelentést tesznek. Legalább ennyire fontos a lopott árut értékesítő kereskedelmi hálózatok felszámolása, ezért a szóvivő arra kéri a lakosokat, hogy tűzifa vásárlásakor minden esetben kérjenek számlát az eladótól.

Em.