Tagasabb_helyen_a_csaladsegito_es_a_Nevelesi_Tanacsado

Tágasabb helyen a családsegítő és a Nevelési Tanácsadó

Elköltözött a Jagelló útról a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint a Nevelési Tanácsadó. Előbbinek a Beethoven utcában, utóbbinak a Böszörményi úton biztosított az önkormányzat korszerűbb és tágasabb elhelyezést.

„Otthonos, meleg, jó hely, méltó az intézmény tevékenységéhez” – jellemezte a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ új, kétszintes épületét Pokorni Zoltán polgármester a Beethoven utca 7–9. alatt kialakított helyiségcsoport átadásán. Mint elmondta, korábban a Kékgolyó utcában, valamint a Jagelló úton nem lehetett megfelelő körülményeket biztosítani, a családsegítő azonban mostantól nemcsak a tartalomra, hanem környezete minőségére is büszke lehet.
Iring Zoltán intézményvezető felidézte, hogy a családsegítő központok hálózata a rendszerváltást követően jött létre, abban az időszakban, amikor nyilvánosság elé kerültek a meglévő, de elhallgatott társadalmi problémák, és az ország szembesült a szegénységgel együtt járó gondokkal. Ahogy a problémák sokasodtak, úgy specializálódtak a szolgáltatások. Az 1991-ben alakult kerületi Családterápiás és Családsegítő Központ 1997-ben kibővült a Gyermekjóléti Központtal, 2004-től elkezdődött a kerületben élő pszichiátriai betegek közösségi gondozása, míg 2005-ben kialakították a pszichiátriai sérültek nappali ellátó intézményét, a Félsziget Klubházat. Tavaly nyáron nyílt meg az Ifjúsági Közösségi Tér, amely a deviáns irányba veszélyeztetett kamaszoknak nyújt kapaszkodási lehetőséget.
Az új központ mintegy 120 négyzetméterrel nagyobb a réginél, a szobák többsége tágasabb, kényelmesebb. Egyelőre még nem megoldott az akadálymentes megközelítés (a második és harmadik emeleti irodákba csak lépcsőn lehet feljutni), de tavaszra a földszinten, a jelenlegi porta helyén kialakítanak egy interjúszobát, így hamarosan a mozgássérültek is könnyedén részt vehetnek a foglalkozásokon.
A Beethoven utcai épület környezete – szemben a Jagelló útival – a központi elhelyezkedés ellenére sokkal csöndesebb, ezért jó időben nyitott ablakok mellett is hallhatják egymást a beszélgetőtársak. További előnye, hogy közel, mindössze egy saroknyira van a Kiss János altábornagy utcai Félsziget Klubház, valamint a szomszédos épülettömbben a Nevelési Tanácsadó, amelynek irodáit úgyszintén most adták át.Tagasabb_helyen_a_csaladsegito_es_a_Nevelesi_Tanacsado3
A Nevelési Tanácsadó ugyancsak a Jagelló úton, a családsegítő mellett működött az elmúlt években, innen költözött a Böszörményi út 23–25. alá, az önkormányzat „A” jelű irodaházába (ennek az épületnek a földszintjén üzemel a posta). A második emeleti, a korábbiaknál jóval tágasabb helyiségeket Pokorni Zoltán polgármester és Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna igazgató avatta fel.
Az előző központ már rendkívül szűkös volt, ráadásul műszakilag is elavult, ezért nagy előrelépés, hogy tágasabb, felújított helyiségekben dolgozhatnak a munkatársak. Igaz, az ideális állapotot még nem sikerült elérni, azaz most sem jut mindenkire – hét pszichológusra, egy fejlesztőpedagógusra és az adminisztrátorra – külön szoba. Az igazgató pozitív változásnak nevezte, hogy a Nevelési Tanácsadó ezentúl még könnyebben elérhető tömegközlekedési eszközökkel (a Királyhágó téri villamos- és buszmegállóktól egy-két perc séta az irodaház), illetve a kismamák, babakocsival közlekedők is kényelmesebben eljutnak oda, hiszen van lift az épületben.
Az intézményben évente körülbelül ezer család fordul meg, a fiatalok – háromtól tizennyolc éves korig – legalább öt alkalommal részt vesznek a különböző foglalkozásokon. A leggyakrabban beilleszkedési, magatartási problémákkal, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket fogadnak a szülők, valamint az óvodák, iskolák felkérésére. A kerületi óvodák nagycsoportjaiban minden tavasszal iskolaérettségi tanácsadást tartanak, és amennyiben szükséges, további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderüljön, alkalmasak-e a gyerekek a szeptemberi tanévkezdésre.
Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna kiemelte, hogy a fővárosi nevelési tanácsadók körében igen magas a presztízsük, pszichológusaik ugyanis kivétel nélkül klinikai szakpszichológusi képesítéssel, kiváló szakmai színvonalon végzik munkájukat. Kollégái sok módszert ismernek, és igyekeznek közösen megoldást találni a problémákra. Nem hagynak senkit sem kezeletlenül, ellátatlanul, illetve tudják, hogy speciális esetben melyik szakintézménybe érdemes irányítani a fiatalokat.Tagasabb_helyen_a_csaladsegito_es_a_Nevelesi_Tanacsado2

z.