A_jovo_elottuk_all

A jövő előttük áll

Száz esztendeje nyitotta meg kapuját a Városmajori Óvoda. A centenáriumra nagyszabású ünnepséggel emlékeztek az intézményben június elején.

„Száz év hosszú idő egy nemzet, egy város, egy kerület életében is, hát még egy intézményében! Nemzetünk évszázados történelme nyomot hagyott az óvoda történetén is. Ez idő alatt több generáció cseperedett fel itt, sokan olyanok is, akik később gyerekeiket, unokáikat, sőt talán dédunokáikat is ide járatták” – e szavakkal köszöntötte Fonti Krisztina alpolgármester a százesztendős Városmajori Óvodát azon az ünnepségen, amelyet a nevelési intézmény centenáriumának tiszteletére rendeztek.
Az alpolgármester megemlékezett arról, hogy a Kós Károly és Györgyi Dénes tervei alapján tizennégy hónap alatt megépített óvodát 1912-ben adták át, és eleinte két csoporttal működött. Hosszú ideig a Városmajorban volt az óvodaigazgatóság, amely több kerületi óvoda szakmai felügyeletét is ellátta. Először 1971-ben bővítették az intézményt, újabb két csoporttal, majd egy évtizeddel később egy torna- és egy csoportszobával immár ötcsoportossá nőtt az óvoda.
„Nagyon fontos, hogy milyen környezetben nevelkednek a gyerekek, de talán még ennél is lényegesebb, hogy a Városmajori Óvodában saját, a Magvető Pedagógiai Program alapján folyik a munka. Ez három pillérre épül: az egészséges életmódra, a környezettudatosságra és a hagyományok tiszteletére, őrzésére nevelésre. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a hagyományőrző rendezvényeken a gyerekek a szüleikkel együtt tudnak ünnepelni, nem csodálkozhatunk, hogy évről évre egyre nagyobb a túljelentkezés az óvodába” – mondta Fonti Krisztina, majd megköszönte azok támogatását, akik segítették mind az intézmény működését, mind a centenáriumi ünnepség megrendezését.
Csatlakozott hozzá az óvoda vezetője, Bálint Beáta is: „Fél éve készülünk a rendezvényre, és biztos vagyok abban, hogy nem sikerült volna ilyen jól a szülők és kollégák lelkes segítsége, valamint a jelentős anyagi támogatások nélkül” – mondta, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy bár „száz év sok idő, száz év eltelt, de a jövő előttünk áll!”
A megemlékezés az óvodások, a Kós Károly iskola tanulói és a Csillagszemű táncegyüttes műsorával folytatódott, majd kihirdették a centenáriumi rajzverseny eredményét: első helyezést ért el Toma Szófia Tea, második lett Lengyel Luca, a harmadik helyen pedig ketten osztoztak, Gadó Ilka és Maurer Zsombor. Sok rajzot adott be a pályázatra Diószeghi Erzsébet és Mester Mira, ők a zsűri különdíját kapták. A nap fénypontjaként a gyerekek Halász Judittal közösen elénekelték a Boldog születésnapot! című dalt, megkóstolták a hatalmas tortát, majd kerti partival zárult az ünnepség.

ai