A_megoldas_a_reszletekben_rejlik

A megoldás a részletekben rejlik

Európai uniós pályázatot nyert a hegyvidéki 3DHISTECH Fejlesztő Kft., amely a digitális patológia úttörőjeként több mint tizenöt éve tervez és gyárt úgynevezett virtuális mikroszkópokat. A szövettani minták előkészítéséhez, digitalizálásához, értékeléséhez és tárolásához nélkülözhetetlen egészségügyi hardver- és szoftverrendszerekről, illetve a pályázat részleteiről Szecsődy Kristófot, a cég kommunikációs munkatársát kérdeztük.

„A digitális metszetek úgy jönnek létre, hogy a megfelelően előkészített tárgylemezeket egy számítógéppel összekötött zárt optikai rendszer, úgynevezett digitális tárgylemez szkenner segítségével számítógépre rögzítik – meséli az új eljárás lényegét Szecsődy Kristóf, a 3DHISTECH Kft. kommunikációs munkatársa. – A beszkennelt metszetek a számítógép monitorján vizsgálhatók, így a szövettani vizsgálatok gyorsabban és kényelmesebben elvégezhetők, az orvosok egy bonyolultabb esetről az interneten keresztül úgy konzultálhatnak egymással, hogy mindannyian pontosan ugyanazt a tárgylemezt nézhetik. Nem is beszélve arról, hogy bizonyos festésekhez használt reagensek egy idő után lebomlanak, így a hagyományos tárgylemezeken a diagnosztikai szempontból fontos jelek fokozatosan elhalványulnak, majd el is tűnnek. A digitális tárgylemezeken ezzel szemben akár évek múlva is pontosan ugyanaz látható, ami az első alkalommal.”
A 3DHISTECH jelenleg huszonöt különböző terméket forgalmaz, de az állandó fejlesztések miatt a termékpaletta folyamatosan és gyorsan bővül: a digitális tárgylemez szkennereken kívül gyártanak még hagyományos tárgylemez előkészítő és festő, illetve szöveti mikrosorozat-, úgynevezett TMA (tissue microarray) előkészítő berendezéseket, ezeken kívül a digitális tárgylemezeket megjelenítő, kiértékelő, valamint telekonzultációs szoftvereket is.
A több mint tíz éve Csillebércen, a KFKI területén működő cég eredetileg egyetemi kutatócsoportként indult, s mind a mai napig megmaradt a szoros szakmai kapcsolata a Semmelweis Egyetemmel. Az alapítása óta eltelt tizenöt esztendő alatt Európában piacvezetővé vált – több mint ötszáz világszerte eladott rendszerrel.
A digitális szövettani laboratórium koncepciója 2003-ban elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, a Pannoramic 150 SCAN digitális tárgylemez szkenner pedig 2010-ben a Berlinben megrendezett Első Európai Szkenner Verseny első helyezettje volt a legjobb képminőség kategóriájában, és 2011-ben Európai Innovációs Díjra jelölték.
„Jelentősebb fejlesztéseink mindegyikére kaptunk pályázati támogatást, ami nagyban segítette ezek megvalósítását – mondja Szecsődy Kristóf, aki a legfrissebb sikerről is büszkén beszél. – Egy uniós pályázatot sikerült elnyernünk az új, komplex, fluoreszcens, digitális mikroszkóp kifejlesztésével. A támogatás teljes összege 96,6 millió forint, ebből 82 milliót az Európai Uniótól, 14 milliót pedig a magyar államtól kaptunk. A bírálat pontozásos eljárással történt. Pontozták egyebek közt a projektjavaslat
szakmai megalapozottságát, a várható eredményeket, például a fejlesztés következtében megvalósuló árbevétel- és alkalmazotti létszámnövekedést is. A maximálisan adható száz pontból kilencvenötöt kaptunk, amire nagyon büszkék vagyunk. Reméljük, jövőre is sikerül pályáznunk és nyernünk!”

Ny. N.