Eleőd Ákos építész Ybl-díjas lett

Sokoldalú és magas színvonalú építészeti munkássága elismeréséül a hegyvidéki Eleőd Ákos március 15-e alkalmából Ybl Miklós-díjat kapott.

Eleőd Ákos nevéhez két nagy sikerű munka kapcsolódik, melynek révén a legszélesebb közvélemény előtt is ismert lett a neve: az ő alkotása a rendszerváltás jelképévé vált Memento Park, amelynek – az építészetben egyáltalán nem megszokott módon – nemcsak a terveit, hanem a filozófiáját, tartalmi koncepcióját is kidolgozta, s amely jelentős nemzetközi sikert hozott mind a tervezőnek, mind Magyarországnak. Ő volt továbbá a főrendezője a ma már legendás „Álmok álmodói – Világraszóló magyarok” című tudomány- és kultúrtörténeti kiállításnak.
A nagy kulturális projektek mellett munkássága sokszínűsége, összetettsége a régi korok alkotóit, építőművészeit idézi: köz- és lakóépületek, műemléki rekonstrukciók, térarchitektúrák, belsőépítészeti tervezések mellett előadásokat tart, kiállításokat rendez, publikál. Nevéhez fűződik a Hegyvidéken a klasszicista Óra-villa értékőrző felújítása, a „Svábhegyi Elemi Népiskola” (Jókai Mór iskola) készülő revitalizációjának I. díjas tervpályázata, illetve az oktatási intézmény környezetének hangulatos Jókai-agorája. Évek óta kurátora a „Művészeti beszélgetések a Barabás Villában” című kulturális programsoroznak.

BA