Élő Rózsafüzér Zarándoklat

Immár hatodik éve tartják meg május 12-én az egynapos Élő Rózsafüzér Zarándoklatot Budapest körül. Az idei programról a városmajori szervező, Boldvai József tájékoztatta lapunkat.

– Az Élő Rózsafüzér Zarándoklat kilenc szakaszából kettő a mi kerületünket érinti, mindkettő a farkasréti templomtól indul, az egyik Nagytétényben, a másik Máriaremetén ér véget – mondta Boldvai József. – A mintegy húsz kilométeres szakaszok során a Budapesten és a főváros körül élőkért, valamint ebben az évben hazánkért mondanak imát a résztvevők. A papok, káplánok az esemény során megáldják a fővárost – nálunk ez a Normafánál történik majd.

Milyen útvonalon halad a zarándoklat?

– Érinti a városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és kulturális értékeket, így például a mi szakaszunkon Makkosmáriát, amit Budakeszi felé haladva érünk el, Budakeszin pedig a Himnusz-szobrot. A fél nyolcas indulás után este hat óra körül érkezünk meg. Némi pihenő után szentmisét hallgatunk, amit Nagytétényben Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Máriaremetén pedig Székely János püspök celebrál majd.

Kiket várnak?

– A családokat, akiknek – különösen akkor, ha szép idő lesz – nemcsak lelki, de testi egészségük szempontjából is jót tesz majd a zarándoklat.

Ami persze nem valamiféle verseny, teljesítendő távval, hanem, gondolom, bármikor csatlakozni lehet a hívekhez.

– Így van, ez főleg a kisgyerekeseknek és az időseknek jelenthet könnyebbséget.

Az elmúlt évek során hányan vettek részt az Élő Rózsafüzér Zarándoklaton?

– Eddig összesen közel ötezren tartottak velünk. Reméljük, hogy idén a mi szakaszunkon legalább négy-ötszáz hívünk csatlakozik hozzánk, az esti szentmisékre pedig talán még ennél is többen eljönnek majd.

(A.)

Bécsből indult

Az élő rózsafüzér zarándoklat ötlete a bécsi Andreas Schätzle atyától származik, aki először 2003-ban, az ottani városmisszióra készülve szervezte meg a Bécs körüli zarándoklatsorozatot, ami hagyományt teremtett az osztrák fővárosban és szerte Ausztriában. A budapesti Élő Rózsafüzér Zarándoklat kilenc egyidejű gyalogos zarándoklatból áll, érintve városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és kulturális értékeket. Egy-egy szakasz mintegy húsz kilométer hosszú. A budapesti mellett az ország több pontján csatlakoznak a hívek a kezdeményezéshez, városukért, szűkebb és tágabb hazájukért imádkozva.