Harminc_kobmeternyi_szemetet_szedtunk_ossze

Harminc köbméternyi szemetet szedtünk össze

Sok szemét összegyűlt a Föld napjához kapcsolódóan megrendezett Hegyvidéki Nagytakarításon, ami egyszerre jó és rossz hír. Örömteli, hogy eredményesen dolgoztak a lelkes önkéntesek, ez azonban azt is jelzi, hogy könnyű szeméthalmokra bukkanni a zöldterületeken, és bőven akad még takarítanivaló a Hegyvidéken.

„Az otthonunk nem ér véget a kertkapunál, ezért ne csak a lakásunkat, házunkat, kertünket, hanem a környékünket is tartsuk rendben!” – Pokorni Zoltán polgármester ezzel a gondolattal indította el az idei nagytakarítási programot, amelynek központi helyszíne ezúttal a gyermekvasút végállomásának környéke volt.
A Széchenyi-hegyre érkező önkéntesek az eligazítást követően a kiosztott zsákokkal, kesztyűkkel a Hegyhát út mentén indultak el takarítani. Ott volt köztük a polgármester mellett Fonti Krisztina és Kovács Lajos alpolgármester is, akik több zsáknyi szemetet szedtek össze néhány óra leforgása alatt.
„A nagytakarítási akcióknak már hagyománya van a Hegyvidéken, ez a hatodik alkalom” – emelte ki Kovács Lajos, aki arra hívta fel a hegyvidékiek figyelmét, hogy az elmúlt években több, a hulladékkezelés problémáira megoldást kínáló programot indított az önkormányzat. A veszélyes hulladékok begyűjtésére szervezett akciók és a „házhoz járó” szelektív hulladékgyűjtés mind a környezeti terhelés csökkentését szolgálják.
Az alpolgármester a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanulóinak társaságában a gyermekvasút vonala mentén gyűjtött szemetet. A vasút és a Hegyhát út közti kirándulóösvényen „csak” turisták által eldobált sörösdobozokat, üdítős palackokat találtak a diákok, a sínek túloldalán, a honvédségi terület szélét övező bokros területen azonban nagy mennyiségben kihordott háztartási hulladékra és sittre bukkantak – hamar meg is teltek a csoport zsákjai.
„Nem először takarítunk a Hegyvidéken” – emlékeztetett Czifra Borbála gyógypedagógus, aki nyolc fiatallal és két kollégájával együtt érkezett a Széchenyi-hegyi programra. Mint mondta, iskolájukban nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos nevelésre, szelektíven gyűjtik a hulladékokat, komposztálnak, sőt egy aquapóniát is fenntartanak: különleges kiskertjüket halak szerves hulladékával táplálják, míg a halak vizét a növények segítségével tisztítják. A rendszeres természetjárás ugyancsak hozzátartozik zöldprogramjaikhoz, és ha tehetik, összekötik a kellemest a hasznossal, kirándulásaik során időnként szemetet is szednek.
A Fekete István iskolán kívül más kerületi oktatási intézményekből is jöttek takarítani diákok. Érkeztek családok is, ők lapunkban, illetve az interneten olvasták az önkormányzat felhívását. A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tagsága, a Diósárok Baráti Kör csapata, továbbá az MTV-ben látható Zöld Tea ökomagazin stábja – amely riportot is készített a Diós árok menti munkákról – szintén csatlakozott az akcióhoz. A szemétszedés hat helyszínen zajlott: a Hegyhát út mellett, a Diós ároknál, a Szúnyog és a Denevér út torkolatánál, a Széchenyi-emlék út és a Melinda út találkozásánál, a Zugligeti út mentén található természetvédelmi területen, valamint a Normafánál.
„Valamennyi helyszínen megteltek a kihelyezett konténerek, összesen mintegy harminc köbméternyi szemét gyűlt össze” – összegezte a takarítási nap eredményét Péter Mihály. Az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője elmondta, hogy a kijelölt zöldterületek közül a Melinda út környékén találták a legtöbb hulladékot. Ott is sokan bekapcsolódtak a munkába, még hajléktalanok is dolgoztak, akik megcáfolták azt a sokakban élő negatív sztereotípiát, miszerint a fedél nélküliek csak szemetelni tudnak, és nem képesek rendezettebbé tenni környezetüket.Harminc_kobmeternyi_szemetet_szedtunk_ossze2

z.

A takarítási akcióról a Hegyvidék Televízióban láthatnak beszámolót.