Hegyvidéki Olimpia

A Hegyvidéki Önkormányzat és a XII. kerületi Szabadidősport Központ először két évvel ezelőtt hívta ötkarikás játékokra a kerületi iskolák ötödik osztályos tanulóit. Az ókori verseny hangulatát és külsőségeit megidéző Hegyvidéki Olimpián május 12-én már tíz általános iskola tizennégy városállama vesz részt.

Kiemelten támogatja az iskolai és diáksportot a Hegyvidéki Önkormányzat, amely az utóbbi években több gyerekeknek szóló programot indított a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében. Az országban az elsők között a XII. kerületben kezdődött meg felmenő rendszerben az általános iskolák alsó tagozatain a mindennapos testnevelés, és évek óta nagy sikerrel zajlik a Hegyvidék valamennyi iskoláját megmozgató diákolimpia versenysorozata.
Az amúgy is gazdag kerületi sportélet újabb színfoltja a 2010-ben életre hívott Hegyvidéki Olimpia, amely az ötödik osztályos diákok számára nyújt felejthetetlen élményt. Nem csupán egyszerű sporteseményről van szó, hiszen a minden évben immár hagyományosan májusban megrendezett versennyel kapcsolatos ismeretek elsajátítása is kiemelt szerepet kap. A tanév során a gyerekek az irodalom-, rajz-, történelem- és földrajzórákon külön is foglalkoznak az athéni olimpia társadalmi, kulturális, gazdasági és művészeti összefüggéseivel.
Az utóbbinak a gyakorlatban azonnal hasznát is veszik, hiszen a kiírás értelmében maguknak kell elkészíteniük az általuk képviselt görög városállam zászlaját, valamint a verseny közben viselt tunikát, övet és fejfedőt. A cél az, hogy a diákok testközelből tapasztalják meg az ókori olimpia hangulatát, egyúttal átérezzék az olimpiai eszme szellemiségét.
A program népszerűségét jelzi, hogy míg az első Hegyvidéki Olimpiára nyolc iskola tizenegy csapata nevezett, az idei játékokon már tíz iskola – az önkormányzati fenntartású intézményeken kívül a SOTE-gyakorló és a Thomas Mann Schule is indul a versenyen – tizennégy csapata lép pályára. Argosz, Athén, Chiosz, Delphoi, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta, Szirakúza és Théba képviselői hat számban, váltófutásban, kislabdahajításban, százméteres futásban, távolugrásban, grundbirkózásban és az ezúttal 1500 métert jelentő maratoni futásban mérik össze erejüket és ügyességüket.
Buzdításból remélhetőleg nem lesz hiány, a szervezők ugyanis számítanak a szülők, családtagok és barátok részvételére, akik, ha kedvük tartja, bátran drukkolhatnak kedvenc városállamuknak. Bár a versenyzők teljesítményét külön is értékelik az iskolák testnevelői, ezúttal sem az eredmény lesz az elsődleges, helyezéstől függetlenül valamennyi olimpikon ajándékokkal térhet haza.

-sy-