Kaszas_Attila-dij

Kaszás Attila-díj: a közönség is szavazhat

Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere 2007-ben közösen alapította a Kaszás Attila-díjat, amelyet a társulatok döntése értelmében az a magyar nyelven játszó színész kaphat meg, aki kiemelkedő művészi teljesítménye mellett a közösségépítésben is jelentős szerepet vállalt. Az elismerés odaítélésében mostantól a közönség is szerepet kap, a végső helyezésekről ugyanis a nézők szavazatai döntenek.
A Thália Színházban megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan díjat szerettek volna alapítani, amely nem a politikusoké, hanem az egész magyar nyelvű színésztársadalomé. „Mostanáig a színházak választották ki jelöltjeiket. Idén ez némileg megváltozik, a szponzoroknak köszönhetően ugyanis a közönség dönt a díjazottról. A győztest az Oscar-díj-átadást idéző gála keretében ismerheti meg a közvélemény” – foglalta össze a legfontosabb változásokat a polgármester.
Az új lebonyolítást ismertető Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke elmondta, hogy elsőként a magyar nyelven játszó társulatok – az eddigi évek során negyvenhat színház csatlakozott a felhíváshoz – kiválasztják saját jelöltjüket, majd az „elődöntőbe” kerülő színészek egymás közül a három döntőst. Rájuk szavazhat a közönség a www.kaszasattiladij.hu honlapon. Kálomista Gábor, a Thália Színház menedzser-igazgatója szerint a díj révén lényegesen nő a magyar színházak és színészek népszerűsége.
A díjat 2008-ban Szarvas József, 2009-ben Nemes Levente, 2010-ben Mátray László, 2011-ben pedig Mucsi Zoltán vehette át.

mm.