Tovatuno_hivatali_hanguat

Tovatűnő hivatali hangulat

Színes rajzokkal, festményekkel és agyagmunkákkal örökítették meg családi élményeiket a kerületi önkormányzati fenntartású óvodába járó gyerekek. Az alkotásoknak köszönhetően szinte megfiatalodtak a polgármesteri hivatal öreg falai.

Sorszámhúzás, iratok a kézben, türelmetlen járkálás fel s alá, az irodákból kiszűrődő, ritmusos telefoncsörgések... Mindenki ismeri ezt a papírszagú, száraz hivatali hangulatot. Így aztán nagyon csodálkozhatott az, aki április 25-én délután tért be az önkormányzatba, ugyanis a „szigorú” falakat gyermeki kacagás hangja töltötte be, ami leszűrődött egészen a földszintig. Még a portás is mosolyogva irányított az emeletre, ahová a sok érdeklődő miatt alig lehetett feljutni.
Ebben az évben is méltó módon, ünnepi körülmények között nyitották meg a kerületi önkormányzati fenntartású óvodák részére rendezett kiállítást, amelyet a Hunniareg Pedagógiai Intézet Budai Módszertani Központja szervezett, s amelynek témája ezúttal a család volt. A jókedvet a Zugliget Óvoda csemetéi biztosították vidám, de filozofikus üzeneteket is tartalmazó előadásukkal.
„A gyerekek mindig örömmel készülnek az olyan alkalmakra, amikor megmutathatják szüleiknek, mit tudnak. Az óvó néniknek ezúttal csupán annyi volt a feladatuk, hogy segítettek feleleveníteni a kicsiknek azokat a családdal kapcsolatos élményeket, amelyek számukra a legkedvesebbek” – beszélt a kulisszatitkokról a Zugliget Óvoda vezetője, Horváth Dori Márta.
A kiállítók szabad kezet kaptak élményeik, gondolataik megvalósításához. „A vizuális nevelés kiemelt helyet foglal el az óvodások nevelésében. Célja, hogy a gyerekek egyéni fejlettségi szintjüknek megfelelően képi, plasztikai kifejezőképesség birtokába jussanak, kialakuljon bennük a rendező, komponáló, térbeli tájékozódó képesség, színképzetük fejlődése” – magyarázta a bemutató pozitív pedagógiai hatásait Fonti Krisztina alpolgármester, aki derűsen elismerte, hogy az óvodások alkotásainak köszönhetően sokkal vidámabb hangulat fogadja reggelenként, amikor dolgozni jön.
A kiállító gyerekek oklevelet, az óvodák pedig különböző ajándékokat kaptak. Talán maguk a kis művészek és családjaik sem gondolták volna, hogy legszebb emlékeiket a polgármesteri hivatal folyosóján idézhetik fel, kézen fogva, andalogva a színes alkotások világában.

B. M.