Viragfalszoves_es_kisallat-bemutato1

Virágfalszövés és kisállat-bemutató

Az első Föld napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én tartották meg az Egyesült Államokban. A kilencvenes évektől a kezdeményezés világméretűvé vált, ma már több mint 125 országban szerveznek környezetvédelmi programokat ezen a napon. A Hegyvidéken az óvodák és az iskolák ezúttal is szemléletformáló rendezvényekkel csatlakoztak az eseményhez.

A hegyvidéki hagyományokhoz híven a Föld napja alkalmából változatos programok várták az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket a kerületi oktatási intézményekben. Mindenhol hangsúlyt helyeztek arra, hogy a legkisebbektől egészen az érettségi előtt álló diákokig mindenki valamilyen értékteremtő tevékenység közben tapasztalja meg a természetvédelem fontosságát.

Zölderdő Óvoda: futóverseny locsolással

Ez történt a Zölderdő Óvodában is, ahol a már hagyományos Föld napi családi kerti partin játékos vetélkedő, tánc- és különböző sportprogramok gondoskodtak a kicsik és nagyok szórakozásáról. A belépő egy tő virág volt, amit a gyerekek szüleik segítségével azonnal el is ültettek. Gondoskodtak a vízutánpótlásról is, a frissen földbe került palántákat egy rögtönzött családi futóverseny részeként – a feladat az volt, hogy ki tudja gyorsabban a növényekhez vinni az előre megtöltött vizespoharakat – mindjárt meg is öntözték a kis kertészek.
Miután a virágok a helyükre kerültek, következett a közös tánc, majd kezdetét vette a várva várt vetélkedő, amelyen arra is fény derült, hogy melyik állat milyen természeti környezetben érzi a legjobban magát. Bár a feladatok teljesítéséért minden állomáson pont járt, győztest nem hirdettek, hiszen a nyeremény maga a játék volt, amelynek végén finomságokkal vendégelték meg a gyerekeket.

Városmajori Óvoda: természetismereti óra

Egész napos természetismereti órát tartottak a Városmajor utcai óvodában. Délelőtt még egyedül palántáztak a gyerekek – az óvoda kerítése mellett tavaly a férfi vízilabda-válogatott ültetett tujákat –, délután viszont már szüleikkel együtt forgót készítettek, kipróbálták a „kézlátást” fejlesztő tapintásos játékot és a mozaikkép-készítést, virág- és búzamagot ültettek, valamint virágszőttessel fedték be a kis kerti épület egyik nyitott oldalát. A jól végzett munka jutalma nem maradt el, a nap végén mindenki hivatalos volt az óvoda kertjében megtartott bográcsolásra.

Semmelweis iskola: szemétgyűjtés, ültetés

Takarítással és virágosítással csatlakozott a Föld napi rendezvényekhez a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, hogy így hívja fel a figyelmet a környezet védelmének és a környezettudatos viselkedés kialakításának fontosságára. Az iskola diákjai, kicsik és nagyok egyaránt, lelkesen gyűjtötték a szemetet a Diana utcában, az Orbánhegyen és a Martinovics-hegyen. Miután megtisztították a környéket a hulladéktól, színes virágpalántákkal ültették tele az iskolaudvart.

Tamási iskola: autómentes nap

Autómentes napot hirdetett a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, sok diák biciklivel, gördeszkával vagy más, nem motorizált eszközzel érkezett aznap reggel. Érdemes volt komolyan venni a felhívást, hiszen a kerékpárok a délelőtt folyamán megtartott ügyességi versenyen is szerepet kaptak. A kétkerekűek után a négylábúak vették birtokba az intézmény udvarát, a rendhagyó kisállat-bemutatóra saját házi kedvenceiket – a legnagyobb „kisállat” egy tekintélyes méretű masztiff volt – hozták el a gyerekek.
Bőven akadtak különlegességek az osztályok közötti környezetismereti versenyen is, amelyen egyebek mellett az iskola ökokertjében szépen fejlődő fűszernövények felhasználásával kellett italokat és ételeket készíteniük a csapatoknak. A zsűri szerint a mentaleveles limonádé és a könnyű olasz ételek sikerültek a legjobban.
A verseny közben a végzősök egy-egy emlékfát, erdei fenyőt és berkenyét ültettek, míg a többi osztály cserjékkel – tollas gyöngyvesszővel, bangitával, vérmogyoróval, cserjés pimpóval –, valamint fűszernövényekkel tette még barátságosabbá az ökokertet.Viragfalszoves_es_kisallat-bemutato2

Knp.