Irodalmi_delutan_idoseknek_a_Kulturalis_Szalonban

Irodalmi délután időseknek a Kulturális Szalonban

Napjainkban közel hatszázmillió 60 év feletti ember él a világon. Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, 1999-ben pedig hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot indítottak. Az intézkedés egyik célja az volt, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort.
Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte a 60. életévét, legtöbben a fővárosban, illetve a kistelepüléseken élnek. A korábbi hagyományokhoz képest jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége ma egyedül vagy másik időssel lakik együtt.
Az október 1-jei világnap rendezvények sorát hívta életre a Hegyvidéken is. Először a MOM Kulturális Központ színháztermében tartott ünnepségen vehettek részt – minden eddiginél nagyobb számban – a kerületi szépkorúak, majd a Kulturális Szalonban nyílt meg az idősek képzőművészeti tárlata. A hónap végén, október 25-én pedig ugyanitt, „hogy ne csak egyetlen napon ünnepeljük az időseket, úgy döntöttünk, megszervezzük ezt az irodalmi délutánt” – mondta köszöntőjében a műsorban szerepet is vállaló Menyhárt Éva, a Kulturális Szalon vezetője.
A jó hangulatú programban versek, népdalok, idézetek hangoztak el mások mellett Petőfi Sándor, Heltai Jenő, Ladányi Mihály, Dicsőfi Endre, Majtényi Piroska és Garai Gábor műveiből, s meghallgathattuk a róka és a holló történetének „rímhányó” Romhányi-változatát is. Az előadott szövegek és dalok egyszerre szereztek szomorú, melankolikus, elgondolkodtató, nosztalgikus és vidám perceket a közönségnek, az ünnepelteknek. A produkciókat Váczi János alpolgármester egy-egy ajándékkal köszönte meg a szereplőknek. A résztvevők annyira örültek a kezdeményezésnek, hogy egy ígéretet is kicsikartak a szervezőktől: ezentúl gyakran tartanak hasonló teadélutánokat.

JE