Begordult_az_iskolakba_a_varosi_Nanobusz

Begördült az iskolákba az akadémiai Nanobusz

Hegyvidéki iskolákba látogatott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „Nanocsodák mozgásban” elnevezésű, utazó interaktív kiállítása. Segítségével a reál tantárgyak élményeken keresztül, kreatív módon válnak érthetővé és érdekessé a diákok számára. A bemutató egyik állomása a Tamási Áron iskola volt.

Víztaszító labirintusban száguldó esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben számoló futópad – ilyen és ezekhez hasonló érdekességekkel ismerkedhettek meg a kerületi Arany János és a Tamási Áron iskola, illetve a Városmajori Gimnázium diákjai az MTA mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatta be. A Csodák Palotája munkatársainak előadásaival kísért interaktív tárlaton olyan különleges kísérletek elvégzésére, rendhagyó tanórák szervezésére is lehetőség nyílt, amelyek a felfedezés élményét, a tanulás közös örömét adták a részt vevő tanulóknak.
„Nemzetközi összehasonlításban bőven elég, az európai átlaghoz képest húsz-huszonöt százalékkal több időt biztosítunk a magyar diákoknak a természettudományos ismeretek elsajátításához, ennek ellenére nagyon kevesen választják a továbbtanulás útjaként a reáltudományok területét” – vázolta fel Pokorni Zoltán polgármester az évek óta meglévő problémát a Tamási iskolában rendezett nanotechnológiai kiállítás megnyitóján.
Mint mondta, az iskolákban sokat magyaráznak és keveset mutatnak a gyerekeknek, holott épp arra kellene törekedni, hogy minél több izgalmas kísérlet, szemléltetés történjen a fizika-, kémia- és biológiaórákon. A kísérletek persze drágák, e téren szűkösek az oktatási intézmények lehetőségei – ezért is fogadta örömmel az önkormányzat az MTA, valamint számos más szervezet példás együttműködéséből létrejövő utazó kiállítást. A bemutató, ahogy Pokorni Zoltán fogalmazott, „segít a gyerekeknek érdekesebbé tenni, egy rövid lámpagyújtásnyi időre bevilágítani a természettudományok hallatlanul izgalmas világát”.
A Tamási iskolában rendezett programon részt vett a Nanobusz beszerzését támogató, valamint ultramodern világítását kialakító cég üzletágának európai igazgatója is. Hutter Iván elmondta: a mozgó kiállítótérbe több mint nyolcvan, a legkorszerűbb technológiát képviselő LED-es világítótestet építettek be, ezek közül jó néhány modell már magyar fejlesztés. A vezető – aki egykor a Tamási diákja volt, most pedig a gyermekei járnak ide – kiemelte: fontos számukra, hogy részesei lehessenek a különféle rohamosan fejlődő tudományágakat bemutató Nanobusz-kezdeményezésnek, mivel a cég sikereinek alapja az innováció és a jövőbe mutató fejlesztések megvalósítása.

z.