Magyar_nepdal_a_jovo_biztositott

Magyar népdal: a jövő biztosított

Hét iskola százhatvanöt diákja bizonyította be, hogy a Hegyvidéken komolyan veszik a népzene oktatását. Ennyi gyerek jelentkezett a Hunniareg Budai Módszertani Központ által szervezett idei alsós népdaléneklési versenyre.

Több mint egy évtizeden át a Jókai Klub adott otthont az alsós népdaléneklési versenynek. Tavaly aztán a jelentkezők nagy száma miatt új helyre, az ELTE-tanítóképző dísztermébe költözött a program. Ez sem bizonyult azonban végleges megoldásnak, hiszen az idén újból részvételi csúcs született, ezért az ELTE gyakorló általános iskolájának nagy előadójában rendezték meg a versenyt.
Zámbó Éva főszervező elmondta, hogy az összesen százhatvanöt résztvevő hét hegyvidéki iskolából érkezett. „Úgy tűnik, jövőre megint tovább kell állnunk, hiszen ez az előadóterem is kicsinek bizonyult, de emiatt egyáltalán nem bánkódunk. Nagy öröm, hogy a mai digitális korban, a számítógép és a videojátékok kétségkívül vonzó világában a Hegyvidéken nem csupán tovább él, hanem egyre népszerűbb a népdal” – adott hangot elégedettségének a pedagógus.
Legalább ennyire örömteli, hogy a mennyiség ezúttal sem ment a minőség rovására. „Mindenki tisztán, szépen énekelt, és a gyerekek igyekeztek hűek maradni a hagyományokhoz, sokan a megszólaltatott tájegységre jellemző népviseletben álltak a közönség elé” – hangsúlyozta Zámbó Éva.
Ezúttal sem rangsorolták a fellépőket, az eredménynél sokkal fontosabb volt a részvétel. A szakértő zsűri döntése értelmében a huszonöt produkció közül tizenhat ezüst, kilenc pedig arany, illetve kiemelt arany minősítést kapott. Idén először ketten is dicséretben részesültek, a kitüntető elismerést Borka Ráhel, a Kós Károly, valamint Kállay Zóra, az Arany János iskola tanulója vehette át.
A zsűri nevében dr. Szarka Júlia mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákok többségének énektudását a felnőttek is megirigyelhetnék. Az ELTE TÓK Ének-Zenei Tanszékének oktatója kiemelte a fiúk szereplését, akik nem csupán szólóban, hanem csoportok tagjaként is bátran felléptek.
Ám nemcsak a tanítványoknak, hanem tanítóiknak is jutott a jó szóból. „Külön elismerés illeti a pedagógusokat, akik megfertőzték a gyerekeket a népdaléneklés szeretetével. A hagyományápolás ügye jó kezekben van tehát a Hegyvidéken, most már csak arra kell figyelni, hogy ez így is maradjon!” – mondta dr. Szarka Júlia. A szakember szerint a Duna Tv nagy sikerű, Felszállott a páva című műsorával vetekedő produkciókat látva nyugodtan kijelenthető: van jövője a magyar népdalnak.

(-os)