Ismet_tilosban_jarnak_a_vaddisznok

Ismét tilosban járnak a vaddisznók

Az elhúzódó tél miatt nehezebben jutnak élelemhez a vaddisznók, ezért a városban próbálnak táplálékot keresni. Elsősorban ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben a Hegyvidéken is egyre többször észlelték a nyomukat. Nagyon fontos, hogy a lakók tartózkodjanak az állatok etetésétől, a vaddisznók számára vonzó kerti zöldhulladéktól pedig ne a kertek végében, vagy az erdőszélen szabaduljanak meg.

Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy vaddisznók tévedtek be lakott területekre, ráadásul az erdőszéli utcáknál lényegesen távolabb, az Orbán térig, illetve a Kútvölgyi útig is eljutottak. Több bejelentés érkezett a Széchenyi-hegy és a Hunyad-orom környékéről is, a megszokottnál viszont kevesebb a korábban az állatok kedvencének számító Irhás árok térségéből. A viselkedésük nem változott, általában kisebb kondákba verődve túrják szét a kerteket, élelem után kutatva felborítják az utcára kitolt kukákat, illetve széttépik a zöldhulladékkal teli zsákokat.
Mindezt a saját bőrén tapasztalta meg az Istenhegyi út egyik mellékutcájában élő Tóth Endre, aki lapunknak elmondta, hogy nemrégiben az ő kertjében is megjelent néhány vaddisznó. „Valószínűleg nagyon éhesek lehettek, mivel a komposztálóból gyakorlatilag mindent felfaltak – mesélte. – Sajnálom őket, ugyanakkor fontosabb a családom, a gyakorta nálunk tartózkodó unokáim testi épsége, ezért tavasszal megerősítem a kerítésünket. Arra már régóta ügyelek, hogy a házunk előtt ne legyen semmilyen vadcsemege. Remélem, az új kerítéssel végleg megszabadulhatunk a hívatlan látogatóktól.”
Ezen dolgozik a Hegyvidéki Önkormányzat is, amely arra kéri a lakókat, hogy a sövényvágás, fűnyírás után összegyűjtött gallyakat, lombokat és nyesedéket soha ne hordják ki az utcára, vagy az erdő szélére, és az FKF Zrt. zöldhulladék-zsákjait is csak közvetlenül az elszállítást megelőző napon helyezzék ki a kukák mellé (a műanyag hulladékgyűjtők a Hágó Kft. Királyhágó utcai központjában is megvásárolhatók).
Ismet_tilosban_jarnak_a_vaddisznok1Sajnos, a felhívások és figyelemfelkeltő kampányok ellenére továbbra is előfordul, hogy emberek élelmet szórnak ki a kertek végében, illetve etetik a vaddisznókat. Így pedig kárba veszhetnek azok az erőfeszítések, amelyek arra irányulnak, hogy az állatok ne hagyják el természetes élőhelyüket.
A legegyszerűbb védekezési mód a vaddisznók ellen a fizikai akadályok alkalmazása. Mivel a hagyományos fonott drótháló nem igazán biztosít védelmet, érdemes legalább félméteres, erős betonalappal ellátott, vadbiztos kerítést építeni. Ez alatt ugyanis a legerősebb vaddisznó sem képes átbújni. Bár sokan azt gondolják, hogy a kereskedelemben kapható vadriasztó szerek, illetve a nejlonharisnyába csavart és időnként meglocsolt emberi haj hatásosnak bizonyulnak, ezek sem jelentenek hosszan tartó védelmet, szagukat ugyanis megszokják az állatok.
Jelenleg három befogót üzemeltet az önkormányzat, méghozzá sikeresen, hiszen tavaly huszonhat, idén áprilisig további négy állatot sikerült csapdába csalni. Március végén vaddisznóhajtást tartott a Pilisi Parkerdő Zrt., így a természetes módon elhullott példányokkal együtt tovább csökkent a hegyvidéki utcákra betévedő populáció száma.
A lakók is kérhetnek befogást, ilyenkor a nagyméretű ketrecet az érintettek kertjében állítják fel. A tapasztalatok szerint a kihelyezett csalinak köszönhetően rövid időn belül sikerül „fülön csípni” a tilosban járó vadat. Rendkívül humánus megoldásról van szó, a vaddisznót ugyanis a befogás során nem éri bántódás, ráadásul rövid időn belül visszanyeri szabadságát a Pilisi Parkerdő valamelyik távolabbi Buda környéki vadaskertjében, ahonnan már biztosan nem talál vissza a Hegyvidékre.
Mindemellett továbbra is elérhető az önkormányzat információs vonala: a +36-20-215-6995 telefonszámon elsősorban az állatok észlelésével kapcsolatos bejelentéseket várják.

(mm.)