Osvath-dijat_kapott_Budai_Livia_operaenekes

Osváth-díjat kapott Budai Lívia operaénekes

A világhírű, évtizedek óta a magyar zenei kultúra nagyköveteként sikert arató Budai Lívia nemrégiben Osváth-díjat vehetett át a Magyar Állami Operaházban. A Kanadában élő művésznő, ha csak teheti, itthon tölti idejét, hegyvidéki lakásából jár előadásokra, hangversenyekre.

Budai Lívia a budapesti Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomája után négy évig a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Világkarrierje a müncheni operából és a londoni Covent Gardenből indult. Különlegesen nemes, magasságokban és mélységekben egyformán hibátlanul megszólaló mezzoszopránja mellé a természet remek színészi képességekkel is megáldotta.
Évtizedek óta járja a világot, nagy múltú operaházakban lép fel, újra és újra visszahívják. Európát, Észak-Amerikát és Japánt is meghódította többek között Azucena, Amneris, Carmen, Eboli, Ulrika, Delila, Giulietta, Fenena, Maddaléna szerepeiben. A magyar államtól 2010-ben Pro Cultura Hungarica kitüntetést kapott.
Ha ritkán, de azért itthon is hallhattuk őt az elmúlt években, többek között Azucenaként, a Pikk Dáma Öreg grófnőjeként és a Bánk bán Gertrudis királynéjaként varázsolta el a hazai közönséget. Ez utóbbi remek alakításáért vehette át a 2012-es Osváth-díjat.
A fiatal operarajongók közül ma már sokan nem ismerik Osváth Júlia (1908–1994) nevét. Ezért is döntött úgy Rákóczi Katalin, hogy díjat alapít a huszadik század legendás operaénekese emlékére.
„Megtiszteltetés volt számomra, hogy hosszú éveken át mellette lehettem, és élvezhettem csodálatos alakításait – mesélte Osváth Júliáról a művésznő örököse és hagyatékának ápolója. – A múlt század harmincas éveiben az Operaházban, a Hunyadi Lászlóban Szilágyi Erzsébetként mutatkozott be, majd nagyon hamar megkapta a Mozart-, Verdi-, Puccini-, Wagner-operák vezető szopránszerepeit. Hazai dalszínházunk mellett a Salzburgi Ünnepi Játékok közönsége is élvezhette kivételes tehetségét. Minden előadás ünnep volt, amikor őt hallhattuk, de számomra a legnagyobb örömet talán akkor szerezte, amikor Erkel Ferenc Bánk bánjában Melindaként lépett a színpadra. Nem voltam egyedül ezzel a véleményemmel, amit a kritikák és a kitüntetések sora is bizonyít. Ezért határoztam úgy, hogy díjat alapítok azok számára, akik a Bánk bán szereplői közül kimagasló művészi produkciót nyújtanak. Domonkos Béla szobrászművészt kértem meg a réz dombormű megformálására, amelyen Osváth Júlia félalakos portréja látható Melinda jelmezében. A díj mellé oklevél is jár, ezen a kitüntetett művész részletesen értékelt életműve olvasható… Budai Lívia egyedülállóan remek énekesi és színészi megformálásában élvezhettük Gertrudis alakját. Nincs senki, aki a művésznőnél jobban megérdemelte volna a 2012-es Osváth-díjat.”
Budai Lívia a tavalyi évadnyitó társulati ülés időpontjában épp Strasbourgban készült egy nálunk kevéssé ismert osztrák komponista, Franz Schrecker Der ferne Klang című operájának bemutatójára. A próbákat megszakítva két napra hazarepült, hogy átvegye az elismerést.
Néhány éve a Duna Televízió számára portréfilmet készítettem Budai Lívia életútjáról. Ebben egyebek közt ezt mondta: „Itt születtem, itt tanultam, s ha ritkán is énekelek itthon, azért ez az én hazám. Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és ezt a világ minden táján hangoztatom is.”

László Zsuzsa