Jo_tanacsok_a_kanikulaban

Jó tanácsok kánikulában

Magyarországon a nyári hónapokban délelőtt 11 és délután 3 óra között a legnagyobb a nap ereje, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy az idősek, a gyerekek, illetve a betegek lehetőleg maradjanak otthon, vagy legalább tartózkodjanak árnyékban. Összeállításunkban azokat az óvintézkedéseket gyűjtöttük össze, amelyek elviselhetőbbé teszik a tikkasztó napokat.

Mivel a hőségben megnő a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége, ezért nagy melegben mindig vegyünk magunkhoz megfelelő mennyiségű, lehetőleg nátriumban, káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag folyadékot. A legjobb a langyos csapvíz, az ásványvíz, illetve ízlés szerint a nagyon kevés cukorral készített limonádé vagy tea.
Kerüljük a nagyobb mennyiségű cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmazó italokat, ezek ugyanis még több folyadékot vonnak el a szervezettől. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt – a görögdinnye közel 90 százalék vizet tartalmaz –, a nehéz, fűszeres ételek helyett inkább párolva készített fogásokat válasszunk.
Lényeges a helyes öltözködés, a legjobb, ha könnyű, világos színű, bő szabású, pamut vagy lenvászon alapanyagú ruhát hordunk a forró napokon. Ajánlott a simléderes sapka, esetleg szalmakalap viselése, ezek ugyanis nem csupán a fejtetőt, hanem az arcot is megvédik a naptól.
Szintén a leégés elkerülése érdekében naponta többször használjunk fényvédő krémet. Mezítláb cipőben járni ugyan kényelmes, de a lábunk ilyenkor gyorsabban megizzadhat, ezért helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.
A kánikula akár hőgutát is okozhat, ennek tünetei, az erősen vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, a lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés észlelése esetén a mentők kiérkezéséig a beteget vigyük árnyékba. Lehetőség szerint permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le az arcát és végtagjait hideg vízzel, esetleg ültessük hideg vizes kádba.
A csecsemőket, kisgyerekeket a legmelegebb délelőtti és kora délutáni órákban óvjuk a közvetlen napsütéstől. A babák nyáron a szokásosnál sokkal több folyadékot igényelnek, ezért sűrűbben kell őket szoptatni. Soha ne hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! Ha légkondicionált helyiségbe megyünk, a kicsikre adjunk vékony pólót, mert a hőmérséklet-különbség miatt könnyen megfáznak.
Nagy melegben a strandolás is fokozott veszélyeket rejt. A legfontosabb, hogy közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, illetve alkoholos állapotban és különösen a napon felhevült testtel ne menjünk be a hűvös vízbe!

(s.)