Kerekparos_tanpalya_az_iskolaknak

Kerékpáros tanpálya az iskoláknak

Hoffmann Kornél rendőrkapitányság-vezető a hegyvidéki iskolák által igényelhető kerékpáros tanpályáról, valamint a fiatalok körében elvégzendő anonim felmérésről beszélt, míg Váczi János alpolgármester a hamarosan elkészülő városmajori térfigyelő kamerarendszerről adott hírt a MOM Kulturális Központban megtartott közbiztonsági fórumon.

A kerületi rendőrkapitányság legutóbb tavaly novemberben szervezett közbiztonsági fórumot, amelyen a felszólalók két jelentősebb problémára hívták fel a figyelmet: a Szent János Kórházban előforduló lopásokra, valamint a MOM Park Bevásárlóközpont területén tapasztalt garázda jellegű cselekményekre. Ezek megoldására az elmúlt fél évben számos rendőri intézkedés történt.
A májusi, MOM-ban rendezett fórumon Hoffmann Kornél kapitányságvezető elmondta, hogy a Szent János Kórházban megerősítették a körzeti megbízotti szolgálatot, illetve a járőrök rendszeres ellenőrzéseivel növelték az intézmény biztonságát. A fokozott rendőri jelenlét elérte célját, mostanra jelentősen csökkent a lopások száma. A MOM Park környékén is sikerült rendet teremteni a gyakoribb ellenőrzésekkel, valamint a rendőrség reagálási idejének lerövidítésével.
Váczi János alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette: a Csörsz utcai sportcsarnokban korábban működő szórakozóhely, amely vonzotta a környékre a problémásabb fiatalokat, mára bezárt. A központ üzemeltetését nemrég átvevő önkormányzati társaság új pályázatot írt ki a földszinti vendéglátóhely hasznosítására, így jó esély van arra, hogy egy más profilú, a nyugodt környékhez jobban illő létesítmény várja a látogatókat a továbbiakban.
Az egyik kerületi iskola gyermekvédelmi felelőse amiatt kért szót a fórumon, mert egy diákjuk, aki még nem töltötte be a 14. életévét, rendszeresen eltulajdonítja a többiek holmiját, az intézmény pedig tehetetlen. A rendőrkapitány kiemelte, hogy minden bejelentés nyomán kötelességük eljárást indítani, a törvény szerint azonban a 14 év alatti gyerekek nem büntethetők – ilyen esetekben a gyámhatóságnál kezdeményezik, hogy tegye meg a szükséges gyermekvédelmi intézkedéseket.
Az ELTE gyakorlóiskolájából egy pedagógus a Kiss János altábornagy utcában száguldozó autósok miatt panaszkodott, akik veszélyt jelentenek a gyerekekre, a felelőtlen gépjárművezetők miatt a gyalogosok még a zebrán sincsenek biztonságban. Váczi János megígérte, hogy az önkormányzat által üzemeltetett egyik mobil sebességmérő digitális kijelzőt ősszel kihelyezik a Kiss János altábornagy utcába, Hoffmann Kornél pedig elmondta, kérik a BRFK közlekedésrendészeti főosztályát, biztosítson traffipaxot számukra, hogy az utcában sebességméréseket végezhessenek.
A traffipaxok kapcsán Kuczik János Zoltán ezredes – aki Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyetteseként szintén részt vett a rendezvényen – megjegyezte: tavaly ősz óta csak olyan helyen méri a rendőrség a járművek sebességét, ahol ezt a lakosság kéri, illetve ahol sebességtúllépés miatt baleset történt. A mostani gyakorlatra az is jellemző, hogy ha valahol a sebességhatár túllépését mérik, akkor az érintett járművet nem messze a mérőhelytől kiállítják a forgalomból, és a helyszínen szabnak ki bírságot. Ez a módszer hatásosabb a későbbi kihágások elkerülése szempontjából, mintha hetekkel később küldenének hivatalos levelet a szankciókról.
A közbiztonsági fórumon Váczi János bejelentette: hamarosan megkezdődik a Városmajor fejlesztése. Nemcsak a zöldfelületeket, sétányokat, sportpályákat újítják fel, hanem közbiztonsági célú fejlesztéseket is elvégeznek, új világítótesteket telepítenek, illetve korszerű kamerarendszert építenek ki.
Hoffmann Kornél arról adott hírt, hogy a következő tanévtől új lehetőséget biztosítanak az iskolák számára. Ha az intézmények kérik, kerékpáros tanpályát állítanak fel az udvarukon, ahol a kapitányság munkatársainak felügyelete mellett a gyerekek biciklis tudásukat és KRESZ-ismereteiket is fejleszthetik.
További újdonság, hogy a kerületi rendőrség (az Országos Kriminológiai Intézettel együttműködve) anonim jellegű felmérést készít a hegyvidéki iskolások körében a közbiztonsággal kapcsolatos véleményük megismerésére, valamint abból a célból, hogy feltérképezzék a fiatalok alkohollal és droggal kapcsolatos ismereteit, szokásait. A felmérés eredményeit az év második felében összegzik.

sz.