Kulon_gyujthetnek_a_vallalkozasok

Külön gyűjthetnek a társasházi vállalkozások

Mostanra a kerület egészében elindította a házhoz menő szelektív gyűjtést az FKF Zrt. Az új hulladéktörvény alapján a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékot már csak a főváros hulladékkezelő társasága viheti el, az Asco Hungária Kft. azonban – amely az elmúlt években az önkormányzat közreműködésével több száz hegyvidéki társasházat vont be gyűjtési rendszerébe – a kerület belső részein továbbra is fenntartja kapcsolatát azokkal a házakkal, ahol üzlet vagy más csomagolási hulladékot termelő vállalkozás működik.

Az Asco Hungária Kft. a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve 2011 szeptemberében indította el a kerületben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatását. A társaság vállalta, hogy amennyiben a rendszeréhez csatlakozó társasház kedvezményes áron – az Asco és valamint az önkormányzat támogatásával – megvásárolja a papír, valamint a műanyag és fém gyűjtésére alkalmas edényeket, abban az esetben ingyen elviszi a lakók által szelektíven gyűjtött hulladékot. A lakóközösségek nemcsak környezetünk védelme érdekében tehettek egy jelentős lépést a csatlakozással, hanem spórolhattak is, ha oly mértékben sikerült csökkenteniük a kommunális hulladék mennyiségét, hogy több kuka közül legalább egyet vissza tudtak adni az FKF-nek.
Nagy Zita, az Asco Hungária Kft. stratégiai igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a három évvel ezelőtt bevezetett szolgáltatást kedvezően fogadták a Hegyvidéken élők, rövid idő alatt mintegy 450 társasház csatlakozott a rendszerhez. Tapasztalataik szerint a közreműködő lakóközösségek rendkívül fegyelmezetten szelektáltak, az adott frakcióba nem való hulladék aránya minimális volt.
Számos helyen, főleg a nagyobb társasházaknál az eredetileg tervezettnél több gyűjtőedényt helyeztek ki a lakók kérésére. Igyekeztek rugalmasan igazodni az igényekhez: nemegyszer előfordult, hogy a például új lakó érkezésekor, vagy felújításkor keletkező extra mennyiségű hulladékot – bejelentésre – a lehető legrövidebb idő alatt térítésmentesen elvitték a háztól.
Az Asco az elmúlt három évben folyamatosan növelte a kerületben az újrahasznosításra begyűjtött hulladék mennyiségét. Míg 2012-ben 56 tonna PET-palackot és alumíniumdobozt, továbbá 167 tonna papírt, addig 2013-ban már 97, illetve 244 tonnát gyűjtött be ezekből a hulladékfajtákból. Az október 30-ig feldolgozott adatok szerint az idén eddig 84 tonna műanyagot és alumíniumot, valamint 193 tonna papírt szállítottak el a hegyvidéki házaktól.
Az igazgató elmondta, hogy az új hulladéktörvény megjelenésével összefüggő változások miatt 2013 márciusától nem tudtak szerződést kötni több házzal, ez év novemberében pedig a kerület felső részén megszüntették a szolgáltatást. Ugyanakkor a kerület belső, sűrűn lakott övezetében – ahol többen is jelezték, hogy a társasházban bolt, vagy más olyan vállalkozás működik, amelyik csomagolási hulladékot termel – az Asco, mivel ennek nincs törvényi akadálya, a kihelyezett edényeket további használatra bocsátotta a házaknál működő vállalkozások részére időkorlát meghatározása nélkül. Abban az esetben, ha már nincs szükség az Asco tulajdonát képező kukára, egyeztetett időpontban visszaszállítják azt a cég telephelyére.
A társaság az önkormányzat által működtetett intézményekkel fenntartja az elmúlt években kialakított kapcsolatot. Így a KIMBI Óvodából, az Arany János, a Tamási Áron és a Zugligeti iskolából, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központból, továbbá a MOM Kulturális Központból és a MOM Sportból – ahol különleges designkukákat helyeztek el – változatlanul elviszi a szelektíven gyűjtött hulladékot.

d.

Költözik a szelektív udvar

A Hegyvidéki Önkormányzat 2014. december 31-ével elköltözteti szelektív hulladékgyűjtő udvarát a Böszörményi úti irodaház területéről. Az új helyszín a Hágó Kft. Bürök utca 77–87. szám alatti telephelye, a továbbiakban ott lehet leadni az újrahasznosítható papír- és műanyag hulladékokat. Az irodaház környezetébe, illetve a Hegyvidék központjába nem illő hulladékudvar költözését a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés teljes körű bevezetése tette lehetővé, ennek köszönhetően ugyanis már nincs szükség arra, hogy az önkormányzat a városközpontban tartsa fenn ezt a szolgáltatást.