Jokai_arcok_a_Jokai_Klub_falain1

Jókais arcok a Jókai Klub falain

A Jókai Klub arcot öltött. A Diana utcai Jókai iskola diákjai hagyományos kiállításukon ebben az évben a pofi, az orca, a fizimiska és az ábrázat közti különbségeket mutatják meg a legkülönbözőbb alkotási technikák segítségével.

Hatodik alkalommal mutatják be munkáikat a Jókai Klubban a hegyvidéki Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola tanulói. Szalma Ágnes iparművész és rajztanár az idei feladatnak az ábrázolást, azon belül is a portrét jelölte meg, amit a tanulók különböző technikákkal teljesítettek: a dekoratív betűformálástól kezdve a papírbatikon, valamint a fotókiegészítésen át egészen a lemezfestésig. A diákokat annyira magával ragadta az ezerarcú téma, hogy még a hagyományos, Jókai Klubban megrendezett kiállítás megnyitója előtti pillanatokban is ceruzát ragadtak, és fizimiskákat rajzolgattak.Jokai_arcok_a_Jokai_Klub_falain2„Önmagában is nagyon jó dolog, hogy sikerült elindítani valamit a gyerekekben. Az alkotások az elmúlt egy év folyamatos munkájának, gondolati játékának a szüleményei” – mesélte Szalma Ágnes, aki már tudja, de még nem akarja elárulni a jövő évi kiállítás témáját. „Legyen ez meglepetés!” – mosolygott.
„A diákok számára hatalmas elismerés, hogy megmutathatják műveiket a kerület lakóinak, a szülőknek, a tanároknak és társaiknak. Ennek köszönhetően felnőttként majd egészen máshogy tekintenek a kiállításokra, és talán többre értékelik úgy, hogy ők maguk is részt vehettek egy ilyenen a saját alkotásaikkal” – mondta Hellnerné Nádor Ildikó igazgató, aki azt is megjegyezte, már úgy jönnek a Jókai Klubba, mintha hazajárnának.Jokai_arcok_a_Jokai_Klub_falain3A tárlat megnyitását az énekkarosok vidám produkciója, valamint a jól megszokott, izgalmas kérdéseket tartalmazó „kiállításkutató totó” tette még színesebbé. Az ötletes feladványokat azonban csak az tudta megoldani, aki figyelmesen körbejárta a bemutatott műveket. „Hány darab CD-arc néz ránk vissza a falról?” – szólt például az egyik kérdés. Akinek sikerült megfejteni a tíz plusz egy feladatból álló szelvényt, annak egy nagy csomag friss, ropogós pattogatott kukorica volt a jutalma.
„Szeretem a rajzórát, az arcrajzolás pedig különösen tetszett!” – mondta a másodikos Fanni, majd azonnal megmutatta papírmaséból készült álarcát, amit farsangra készített. Egy biztos: aki végignézi a kiállítás anyagát, minden bizonnyal egyetért abban, hogy a jópofa jókais orcákat képtelenség nem szeretni!

Boussebaa Mimi