Koko_es_a_Milliodollaros_bebi

Koko és a Millió dolláros bébi

Több száz érdeklődő vett részt „Az én filmem” kulturális programsorozat első estéjén, amelyen Lévai Balázs házigazda vendége Kovács „Koko” István volt. Az olimpiai bajnok ökölvívó kedvenc filmjét, a Millió dolláros bébit hozta el a MOM Kulturális Központba.

Ki gondolná, hogy Kovács „Koko” István egykor Budapest legjobb szavalója volt? És azt, hogy az olimpiai bajnok bokszoló egyáltalán nem rajongója a női ökölvívásnak, ahogy fogalmazott, „azon női sportágaknak, amik azért követelnek maguknak akár erőszakosan is helyet egy sportág palettáján, hogy meglegyen az emancipációja minden egyes ágazatnak”? Vagy hogy a mai napig nem tudta feldolgozni világraszóló sportsikereit?
Lapunk, és persze az a sok száz jelenlévő, aki ellátogatott „Az én filmem” első estéjére, olyan titkokat tudhatott meg „Kokóról”, amikről idáig még nem hallhattunk. A többi között ezért is számít kuriózumnak a MOM Kulturális Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat programsorozata, amelynek keretében hónapról hónapra egy-egy ismert ember hozza el kedvenc filmjét, egyúttal mesél választásának okáról.
„Néhány évvel ezelőtt Fülöp Valterral, a volt tizenkettedik kerületi rendőrkapitánnyal az Amerikai História X című filmről diskuráltunk. Ez a rasszizmust mutatja be, és azt, hogy az erőszak csak erőszakot szülhet, semmire nem ad választ – emlékezett vissza Váczi János alpolgármester. – Egyetértettünk abban, hogy minden hegyvidéki középiskolásnak meg kellene néznie a filmet, mivel annak mondanivalója életre szóló nyomot hagyhat a gyerekekben. A beszélgetéshez csatlakozott Pokorni Zoltán polgármester is. Ő vetette fel, hogy jó lenne, ha érdekes, ismert emberek megoszthatnák a számukra fontos filmeket a hegyvidéki polgárokkal.”
Az alpolgármester további érveket sorakoztatott fel „Az én filmem” mellett. Elmondta, hogy az internetes letöltések és a DVD-k veszélybe sodorják azokat a mozikat, ahol minőségi alkotásokat láthatnak az emberek. „Az újonnan induló programsorozat más köntösben, de mégiscsak visszaidézi a művészmozik kínálatát” – emelte ki, hozzátéve, hogy a regisztrációhoz kötött, de ingyenes filmklub lehetőséget ad azoknak a családoknak is, amelyek nem tehetik meg, hogy sok ezer forintot költsenek mozizásra.
A programsorozat első estéjén Lévai Balázs házigazda beszélgetett „Kokóval”, aki ekképpen konferálta fel kedvenc filmjét, a Stories from the Corner című novellagyűjtemény alapján készült, négy Oscar-díjjal jutalmazott Millió dolláros bébit: „Az ökölvívás legszebb lehetősége, hogy valóban hőssé válhat az ember. Nyissák ki a szemüket, dőljenek hátra, engedjék el magukat, lazuljanak el, éljék bele magukat a történetbe, és képzeljék el, hogy ott vannak Amerikában! Bújjanak Hilary Swank bőrébe: nincs más lehetőségük, csak az, ha bemennek a szorítóba, és megküzdenek azért, hogy valakik legyenek!” Morgan Freeman, a filmbeli Hepaj szavaival élve: „Ha van a boksznak varázsa, az a harc varázsa, amelyet akkor is vívsz, ha nincs erőd, ha törik a borda, reped a vese, szakad a retina. Annak a varázsa, hogy mindent felteszel egy álomra, amit csak te látsz!”
Legközelebb, március 20-án Novák Péter mutatja be egyik kedvencét, Gothár Péter Megáll az idő című filmjét.

BM.