Karacsonyi_keszulodes_csak_semmi_stressz

Karácsonyi készülődés: csak semmi stressz!

Ajándékozzunk egymásnak együtt töltött időt! – javasolja mindnyájunknak az ünnepek alkalmából dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója. A belgyógyász, háziorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvos szerint az adventi készülődés időszakában is arra kellene törekednünk, hogy kerüljük a stresszt, ami – több más rizikótényezővel együtt – számos betegség, például a reflux, a magas vérnyomás, vagy akár a daganatok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az advent a karácsony előtti várakozás időszaka, amikor a lelkünket felkészíthetjük az ünnepre. Sajnos, a karácsony előtti hetek legtöbbször mégsem a ráhangolódásról szólnak, a boltról boltra járás, a hosszas sorban állások, a teljesítményszámba menő ajándékhalmozás sokak számára az év legstresszesebb periódusát jelentik.
A munka, megélhetés és más egyéb problémák miatti állandó idegeskedés, a feszített élettempó mellett komoly pluszterhet jelent a karácsony előtti rohanás. Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója arra figyelmeztet: a bennünk lévő folyamatos feszültséggel nemcsak a környezetünkben élők mindennapjait nehezíthetjük meg, hanem saját egészségünket is romboljuk.
A stresszes életmód egyik leggyakoribb következménye a reflux, aminek tipikus tünete a gyomorégés, a torokban érzett savanyú váladék, vagy a kellemetlen, nyomó érzés a szegycsont alatt. „Mindennapossá vált ez a betegség, mert állandóan rohanunk, rendszertelenül étkezünk, későn vacsorázunk, ilyenkor pedig egyszerre túl sok ételt fogyasztunk el. Ha el-eljutunk sportolni, akkor az étkezés és a sportolás között nem hagyunk elegendő időt az emésztésre, pihenésre” – hozott példákat az orvos az életmódbeli problémákra.
A karácsony előtti hajsza a magas vérnyomással küzdőknek sem tesz jót. Dr. Nagy Judit elmondta, hogy a hipertóniás esetek mintegy 90%-ában nem található szervi elváltozás a háttérben, a fő ok tehát a stressz, a feszültség, az időkényszer, a tehetetlenség. A túlsúly szintén a betegség kialakulásának kedvez.
„A jelentős testsúlytöbblet általában együtt jár a köszvénybetegséget megelőző magas húgysavszinttel a vérben, a cukorbetegséget megelőző csökkent glükóztoleranciával, vagy az emelkedett »éhomi« vércukorértékkel. Az anyagcsere-eltérések közül kiemelendő még a szív- és érrendszeri szempontból előkelő rizikófaktor, a koleszterin szerepe. Az epekő, a visszeresség, az aranyér kialakulásában szintén komoly szerepe van a testsúlytöbbletnek” – részletezte az elhízás veszélyeit a szakember.
Mindnyájan tudjuk, hogy nem nehéz testsúlyfelesleget összehozni karácsony táján. Adventi hétvégeken séta, kirándulás helyett inkább ajándékokat vásárolunk a bevásárlóközpontokban (vagy még oda sem indulunk el, hanem órákat töltünk az interneten, hogy a webáruházakban megtaláljuk a legjobb termékeket), míg az ünnepek alatti családi összejöveteleken hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a finomságok fogyasztását.
Pedig egy kis önuralommal kordában tarthatjuk a szénhidrátbevitelt. A belgyógyász azt ajánlja, ne együnk túl sok cukros, zsíros ételt, köretnek pedig lehetőleg zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat válasszunk. A teltségérzet sok folyadék bevitelével is elérhető, az alkoholtartalmú italok kapcsán azonban mértéktartásra van szükség.
Dr. Nagy Judit fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az általánossá váló stresszes életvitel, a mozgásszegény életmód, valamint a megváltozott fogyasztási szokásaink a rákos megbetegedések ugrásszerű növekedésével is összefüggésbe hozhatók. Egy rövid, feszült időszaknak – legyen az a karácsony előtti „őrület” – önmagában valószínűleg nincs daganatképző hatása, ám a szünet nélküli zaklatottság előbb-utóbb testi tünetek formájában jelentkezik.
Mit tehetünk a karácsony előtti stressz elkerülése érdekében? Ne menjünk boltokba, ne vásároljunk ajándékokat? – kérdeztük az orvosigazgatót. Nagy Judit úgy vélte, elsősorban szemléletbeli változásra van szükség, ha túlhajszolt az életünk.
„Ne engedjünk a rohanásnak, az időkényszernek. Szakítsunk ki magunknak családi körben eltöltött nyugodt perceket a felkészülésre. Énekeljünk, zenéljünk, a családtagokkal, barátokkal sétáljunk ki a természetbe, vagy élvezzük a karácsonyi díszbe öltözött város, a szabadtéri vásárok hangulatát. Nem kell annyi ajándék, hiszen év közben is tudunk egymásnak meglepetést szerezni” – hangsúlyozta a doktornő, aki szerint a legjobb, ha együtt töltött időt ajándékozunk egymásnak. Karácsony alkalmából azt kívánja mindnyájunk számára: legyen meghitt az adventi készülődés, áldott az ünnep – és szülessen a jövő évre megvalósítható elhatározás a változtatáshoz egészségünk védelmében.

z.