Nagyszabasu_csatornaepites

Nagyszabású csatornaépítés

Várhatóan február második felében jelentős csatornaépítési munkálatok kezdődnek a XII. kerületben. A beruházás menetéről és az esetleges forgalomkorlátozásokról a munkavégzést megelőző időszakban a kivitelező, valamint lapunk ad tájékoztatást.

Európai uniós pályázati támogatás felhasználásával nagyszabású közműfejlesztést indított el a főváros. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése program célja a csatornával még nem rendelkező fővárosi lakóterületek szennyvízelvezetésének végleges megoldása, a lakosságszámra vetített 98, majd a későbbiekben a 99,1 százalékos csatornázottság elérése.
Ennek részeként a Hegyvidéken a következő hónapokban több kilométer új gravitációs szennyvízcsatorna, valamint átemelő telepek épülnek, míg egyes helyszíneken növelik a meglévő hálózat áteresztőképességét. A fejlesztés fővárosi beruházásban, KEOP pályázati támogatással valósul meg, a szükséges önrész biztosításához a Hegyvidéki Önkormányzat is hozzájárult.
Elsőként – még a tervezési fázis folyamatában – a közműfeltárásokat szolgáló kisméretű kutatóárkokat ásnak ki, ezeket azonban néhány napon belül visszatemetik. Ezt követően kezdődhet meg a csatornaépítés, amennyiben az időjárás engedi, február második felében a jelenlegi tervek szerint a Hörcsög, a Sün, a Zsolna, a Szamóca és a Trencséni utcában, valamint a Sárospatak úton már számítani lehet nagyobb burkolatbontásokra. A munkálatok miatt szükségessé váló forgalom- és parkolási korlátozásokról a kivitelező legalább egy héttel a munkakezdés előtt írásban tájékoztatja az érintett utcában élőket, a kerület lakossága lapunkból értesülhet a közlekedési változásokról.

(m.)