Vernyomasmerok_raszoruloknak

Vérnyomásmérők rászorulóknak

„Élj SZÍVSN, avagy ismerjük-e az infarktus és a stroke tüneteit” címmel januárban tartotta első előadását a Kulturális Szalonban a SZÍVSN Országos Betegegyesület. Bernáth-Lukács Zsuzsa, a szervezet elnöke tíz vérnyomásmérőt adott át a kerületben élő keringési problémákkal küzdő rászorulóknak.

Az elmúlt év végén kötött megállapodásnak köszönhetően a Böszörményi úti Kulturális Szalonban is bemutatkozott a SZÍVSN Országos Betegegyesület: a prevenciót, valamint a keringési betegségekben szenvedők felvilágosítását célul kitűző civil kezdeményezést irányító Bernáth-Lukács Zsuzsa tartott előadást. Ezen a többi között az infarktus és a stroke kialakulásáról, a megelőzéshez és a gyógyuláshoz elengedhetetlen életmódváltásról esett szó.
A programot követően az egyesület elnöke tíz vérnyomásmérőt adott át a kerületben élő, szociálisan rászoruló szívbetegek számára. Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, egyénre szabott támogatást is nyújtanak, bemutatják a helyes vérnyomásmérés technikáját, a pulzusmérést, a betegnapló vezetését és a gyógyszerszedés szabályait.
„Magyarországon minden negyedik ember magas vérnyomással él. A betegség nem mindig jár rögtön látható, érzékelhető tünetekkel, hanem lassan alakul ki, ráadásul számos szövődménye lehet. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés, hiszen hozzájárul a további egészségromlás megelőzéséhez” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy megfelelő öngondoskodással – erre szolgál a vérnyomásunk figyelése – sokkal többet tehetünk az egészségükért, mint azt sokan gondolják.
Kovács Lajos alpolgármester mindezt azzal egészítette ki, hogy az önkormányzat megalakulása óta támogatja SZÍVSN Országos Betegegyesület. A szervezet az Egészséges Hegyvidék programhoz csatlakozva immár második éve ingyenes szív- és érrendszeri prevenciós szűrést tart a kerületiek számára, valamint gondoskodik az esetleg szükségessé váló utógondozásról.

-ály