Egeszsegnap_fokuszban_a_gerincoszlop_betegsegei

Egészségnap: fókuszban a gerincoszlop betegségei

Az idei egészségnapon – június 14-én 10.00–15.00 óráig a MOM Sport rendezvénycsarnokában – a gerincbetegségek szűrése áll majd a középpontban. A hegyvidéki polgárok számára valamennyi vizsgálat beutaló és előzetes regisztráció nélkül vehető igénybe.

Számos újdonsággal szolgálnak a Hegyvidéki Napok keretében immár tizenegyedik alkalommal sorra kerülő nyári egészségnap szervezői. A kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat, a Szent János Kórház, az Országos Gerincgyógyászati Központ, valamint most először a SOTE Kardiológiai Centrum jóvoltából több mint harminc orvosszakma képviselői várják a testi és szellemi egészségükért tenni akaró kerületi lakosokat.
A szokásoknak megfelelően mindenki ingyenesen, beutaló és regisztráció nélkül végeztetheti el a számára fontos vizsgálatokat, vehet részt az egészségmegőrzést, valamint a betegségek megelőzését szolgáló tanácsadásokon, állapotfelméréseken. Ezúttal is a legfontosabb szűrésekre koncentrálnak, s amennyiben az orvosok valamilyen elváltozást, hibás működést tapasztalnak, immár kórházi körülmények között újabb vizsgálatok elvégzését javasolják.
A megszokott szemészeti, allergia-, légzésfunkció-vizsgálat, alsóvégtagi érvizsgálat, EKG-, vérnyomásmérés, emlő-, reumatológiai, helicobakter- és anyajegyszűrés, fül-orr-gégészeti és hallásvizsgálat, koleszterin- és vércukormérés, urológiai szaktanácsadás és szükség esetén PSA-szűrés mellett ezúttal a gerincoszlop betegségeinek kimutatása kap kitüntetett szerepet az egészségnapon. Ezt a célt szolgálja az ODM készülékkel végzett csontritkulás- és mozgásszervi szűrés, továbbá az elsősorban magánrendeléseken igénybe vehető gerincdeformitás-vizsgálat, aminek során egy különleges ultrahangkészüléket (Spinal Mouse-t) alkalmaznak.
Újdonság, hogy a teljesen fájdalommentes gyermekgyógyászati szűréseket a Gesztenyés kertben felállított sátorban végzik el, ahol a Szent János Kórház gyermekellátásának munkájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Mindezeken kívül lesz alapfokú csecsemő- és gyermek-újraélesztési bemutató, és nem hiányozhat a rendkívül hasznos műszeres lúdtalpszűrés, valamint a gyermekkorban sem nélkülözhető dietetikai tanácsadás sem.