Olaszrizling_illatu_dalok

Olaszrizling-illatú dalok

A népzene és a dzsessz műfaját ötvöző Tárkány Művek „nyári, kirobbanó hangulattal és mandulaízű villányi olaszrizling-illatú dalokkal” várja a közönséget június 15-én 15.00 órától a Gesztenyés kertben.

Villámkarriert futott be az alig két évvel ezelőtt alakult Tárkány Művek, amely egyéni hangzásvilágának köszönhetően gyorsan belopta magát a zeneértő közönség szívébe. A cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint komponista olyan tehetséges muzsikusokat keresett, akik egyaránt otthonosan mozognak a dzsessz, a népzene és a pop különböző műfajainak világában. Így lett a zenekar tagja a szaxofonos Kováts Gergő, a brácsán játszó Papp Endre, a nagybőgőt megszólaltató Bognár András, valamint Paár Julianna énekesnő.
A Junior Prima-díjas Tárkány Művek elsősorban a két világháború közötti sanzonok, a nemzetközi improvizatív dzsessz és a magyar népzene hagyományait ötvözi, megfűszerezve mindezt egy kis balkáni életérzéssel. Sajátságos kortárs zenei nyelv megteremtésén fáradozik, méghozzá sikerrel, amit az eddig megjelent három lemez kedvező fogadtatása is bizonyít.
„A dzsessz és a népzene házasításából mára önálló műfaj jött létre, amelyet egyre többen képviselnek. A mi zenénk leginkább abban különbözik a többiekétől, hogy a népzene felől közelít a dzsesszhez, nem pedig fordítva” – mondja Tárkány-Kovács Bálint.
A zenekarvezető szerint manapság már nem számít rendhagyónak, ha cimbalmon szólalnak meg dzsesszmotívumok. „A dzsessz már eddig is sok hangszert befogadott, így van ez a cimbalommal is, nem véletlen, hogy nem csupán Magyarországon, hanem Moldáviában, Romániában, vagy éppen Szlovákiában is egyre többen próbálkoznak ezzel a párosítással” – teszi hozzá.
Nemrégiben készült el a zenekar harmadik nagylemeze. Erről is elhangoznak majd dalok a Hegyvidéki Napokon adott koncerten, amelyen „nyári, kirobbanó hangulattal és mandulaízű villányi olaszrizling-illatú dalokkal várjuk a közönséget – fogalmazott Tárkány-Kovács Bálint. – A nevetést és a könnyeket egyszerre szeretnénk kicsalni a publikumból.”