Minosegi_fotok

Minőségi fotók

A gondolatiság, a szemléletmód és az egyediség teszi különlegessé azokat a fotográfiákat, amelyeket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fotótanfolyamának végzett növendékei készítettek. Az alkotásokból Fotó 1.0 és Streetfotó címmel nyílt tárlat a Barabás Villa Galériában.
„Nagyapámról három fényképet láttam. Egy katonakorában készült róla, egy a testvére esküvőjén, majd egy a ravatalánál. Ahhoz képest óriási karriert futott be a fotográfia” – mesélte Oravecz István, a MOME fotótanfolyamának egyik tanára a megnyitón.
Pár évtizeddel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy a nehéz fényképezőgép helyett néhány grammos telefonnal „lőnek” majd selfie-ket és „lájkgyanús” képeket a kor emberei, amelyeket nem családi albumba helyeznek el, hanem egyenesen a Falra posztolnak. Számítások szerint a Flickrre 2014-ben 880 milliárd képet tesznek fel, az Instagramra percenként 2200, míg a Facebookra 200 000 fénykép kerül ki.
„Óriási robbanás van a digitális képkészítés területén, ami egyúttal, sajnos, azt is eredményezi, hogy rengeteg úgynevezett »vizuális szemét« készül. Jó tudni, hogy akadnak olyan szakemberek, akik tisztában vannak a fotográfia alapjaival, és minőségi képeket tesznek közszemlére – mondta Váczi János alpolgármester, aki kiemelte, hogy a MOME és a Hegyvidéki Önkormányzat között régóta nagyon szoros a kapcsolat, számtalan sikeres projektet valósítottak meg együtt. – A sok éve tartó közös munka mellett immáron hagyomány, hogy a MOME fotótanfolyama kiállításának a Barabás Villa Galéria szolgál helyszínéül. Mindig meglep, mennyi izgalmas képet készítenek a tanulók. Ebből is látszik, hogy olyan tudást és képességet sikerül elsajátítaniuk a növendékeknek, amit egy életen keresztül használhatnak.”
Buzsáki Móni, a kurzus egyik résztvevője kislánya portréjával és egy naplementét ábrázoló alkotással jelent meg a kiállításon. „Régóta foglalkozom fotózással, de a tanfolyamon rengeteg új és hasznos dolgot tanulhattam meg” – árulta el.
„Négy évvel ezelőtt úgy gondoltuk, szeretnénk, ha szélesebb körnek nyújthatnánk bepillantást a fotográfiába, a létformába, amit hallgatóinkkal a Zugligetben élünk. Ez mások számára is izgalmas lehet” – avatott be minket a tizenkét hetes fotótanfolyam létrejöttének hátterébe Szalontai Ábel, a MOME Fotográfia Tanszék vezetője. Hozzátette, naponta találkoznak az alpolgármester által is kiemelt problémával, amit – mint fogalmazott – sokként élnek meg.