Tavaszkoszonto_a_termeloi_piacon

Tavaszköszöntő a termelői piacon

Napéjegyenlőség idején, a csillagászati tavasz első napján tavaszköszöntőt tartottak a Csaba utcai termelői piac árusai. Ez alkalomból primőr retekkel, hagymával ízesített zsíros kenyérrel, tepertővel és kolbásszal, szörpökkel és gyümölcslevekkel, valamint mézes, lekváros süteményekkel kínálták a vásárlókat.
Az egyik standnál a látogatók egy gyümölcsfaragóval is megismerkedhettek, akinek kezei között képzőművészeti alkotásokká változtak át a zöldségek, gyümölcsök. A tavaszi piac kínálatát a Városmajori Óvodából érkező csoportok is megízlelték.
A programra ellátogatott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki elültethető virágmagcsomagokkal lepte meg a vásárlókat. Mint elmondta, a nagy forgalom, valamint a piacnapok bővülése is mutatja, hogy az önkormányzat és a városmajori plébánia segítségével működő termelői piacra igényt tartanak a környéken élők.
Fónagy szerint az itteniek nemcsak azért szeretik a piacot, mert kedvező áron, jó minőségben vásárolhatnak zöldséget, gyümölcsöt, tojást, sajtot vagy füstölt húsokat, hanem mert személyesen találkozhatnak a termelőkkel. S nemcsak velük, hanem a szomszédokkal, ismerősökkel is: a piac ugyanis egy agora, ahol az emberek összejöhetnek, beszélgethetnek egymással.
Az államtitkárnak termelőként is vannak élményei a piacok működéséről, hiszen évtizedekkel ezelőtt maga is árult háztáji káposztát Egerben, Miskolcon, Putnokon és Ózdon. Tapasztalatai alapján úgy véli, a hegyvidéki termelői piac az elmúlt évek egyik legjobb kezdeményezése. „Ami igazán jó benne – tette hozzá –, hogy nem laposodott el, nem hígult fel. Nem jött bóvli, sikerült megőrizni a színvonalat.”

z.