Intelligens_kamerakkal_figyelik_az_autosokat

Intelligens kamerákkal figyelik az autósokat

Százhatvan változtatható helyű, úgynevezett Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont tesztüzemét kezdte meg a rendőrség február elején a közlekedésbiztonság javítását célzó VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítésének részeként. A napokban a többi között az Alkotás utcában, a BAH-csomópontnál találkozhattak az autósok a mobilizálható intelligens kamerát tesztelő rendőrökkel.

Az új eszközökkel végzett mérések az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egyelőre nem járnak joghatással, az éles alkalmazás az egy hónapos felkészülési időszak után várható. Ugyanakkor arra is felhívták a közlekedők figyelmét, hogy a már rendszerben lévő, régebbi sebességellenőrző készülékek az új kamerák tesztidőszaka alatt is alkalmazásban maradnak.

Az intelligens kamerák a tervek szerint már első lépcsőben sem csak sebességellenőrzéseket végeznek, hanem részt vesznek a forgalomszámlálásban, és jelzéseket továbbítanak, ha torlódást észlelnek. Sőt, egy rendszámfelismerő modullal összekapcsolva a jogsértésekkel kapcsolatos információkat is azonnal eljuttatják a központba.

Várhatóan ez év júniusában további funkciókkal bővítik a kamerákat, így azok képesek lesznek észlelni a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a leálló- és a buszsáv igénybevételére, a vasúti átjárón való áthaladásra, valamint a záróvonal átlépésére vonatkozó előírások megszegését. Észlelik majd a közlekedési lámpák tilos jelzésein való áthaladást, a biztonsági öv használatának elmulasztását, és kiszűrik a veszélyes árut szállító járműveket is.

A harmadik negyedévtől országszerte 365 hasonló, fix telepítésű automata kamerát helyeznek üzembe a közúthálózat 126 olyan pontján, amit a közlekedésbiztonsági szakemberek balesetveszélyesnek értékeltek. A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási, vagy a körözési adatbázissal.

Az Európában egyedülálló, intelligens közlekedés-ellenőrzési rendszert a Belügyminisztérium, az ORFK, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának konzorciuma hozza létre hazai és uniós forrásokat is felhasználó beruházással. A VÉDA kialakításának teljes költsége 15 milliárd forint, ebből az összegből a 160 változtatható helyű, intelligens kamera tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése és további funkciókkal történő bővítése mintegy 900 millió forintba kerül, míg a 365 fix telepítésű intelligens kamerával kapcsolatos feladatok összértéke mintegy nyolcmilliárd forint. Az automatizált feldolgozó és információs rendszer kialakításának, bevezetésének költsége 825 millió forint.

A korszerű technikai eszközök üzembe állítására a hatóságok szerint azért van szükség, mert így javítható a leghatékonyabban a közlekedés biztonsága. A rendőrök abban bíznak, hogy 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a figyelő kameraszemek elől. A VÉDA rendszer hatására reményeik szerint jelentősen csökken a személyi sérülések és a halálesetek száma.

z.