Kozossegepito_programok_a_Mackos_Ovodaban

Közösségépítő programok a Mackós Óvodában

Mozgalmas időszakot hagyott maga mögött a Mackós Óvoda, ahol az elmúlt hetekben több közösségépítő program zajlott. A hagyományos „Zöld családi sportnap” mellett adománygyűjtő virágpiacot és garázsvásárt is rendeztek az intézményben.

Régi hagyomány a Németvölgyi úti Mackós Óvodában, hogy a nevelési év végéhez közeledve „Zöld családi sportnapot” szerveznek a gyerekeknek és szüleiknek. Mivel az intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre – nemrégiben az Örökös Zöld Óvoda címet is megpályázta –, a programot is ennek szellemében rendezték meg.
„A családi sportnap egyszerre szolgálja a környezettudatosság megerősítését és a mozgás népszerűsítését. Ennek pedig a legjobb módja a közös játék, amiben a gyerekek, a szülők, a nagyszülők és a testvérek egyaránt részt vesznek” – foglalta össze a rendezvény lényegét Pósch Mária óvodavezető.
A Mackós kertjében kialakított akadálypálya feladatait úgy állították össze, hogy az óvodások az év közben a növényekről, állatokról, természetvédelemről megszerzett tudásukat is hasznosíthassák. Így aztán senkinek nem okozott gondot a komposztálható zöldhulladékok megnevezése, a termések felismerése vagy a kertben található fák és virágok elhelyezése a térképen. A sportfeladatok (zsákba futás, kisbocs-nagybocs, pókhálójárás) teljesítése után nem hirdettek győztest, a játék végén cukorszegény limonádé és alma volt a jutalma mindenkinek.
A szülők és az intézmény vezetése kezdeményezésére a jelenleg burkolat nélküli felső udvarrészre és a teraszra a valódihoz rendkívül hasonló holland műpázsit kerülhet. A munkát az önkormányzat végzi el, a különleges, szigetelt burkolat többletköltségének fedezésére pedig gyűjtést szerveztek: a szülők a Hollósy Simon utcai virágbolttól bizományba kapott palántákat árulták. A haszon – mindenki a pénztárcájához mérten vásárolhatott – az óvodai alapítványhoz került. Sokan otthagyták a megvásárolt virágokat, ezeket az óvodások és a nevelők közösen elültették.
Szintén az alapítvány működéséhez járult hozzá az első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – megtartott garázsvásár. A közösségépítő program elsődleges célja az volt, hogy az intézmény nyisson a környéken élők felé, „megmutassa magát” a szomszédjainak. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen a felállított tizenkét árusítóasztalból kilencet nem az óvodába járó gyerekek családjai foglaltak el. Bérleti díjat nem kértek, az óvoda javára azonban elfogadtak felajánlásokat.

mm.