Allamfoi_latogatas1

Államfői látogatás a gondozási központban

Áder János köztársasági elnök a Németvölgy Gondozási Központban járt, hogy az „Élő bolygónk” elnevezésű nemzetközi klímavédelmi kampány céljairól beszéljen az időseknek, és bemutassa, hogyan lehet csatlakozni a www.elobolygonk.hu honlapon elindított kezdeményezéshez.

A Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete május végi ülésén fogadott el határozatot arról, hogy támogatja az „Élő bolygónk” elnevezésű nemzetközi klímavédelmi felhívást, amivel a köztársasági elnök a Nobel-békedíjas Al Gore kezdeményezése mellé állt. Áder János arra kért minden magyar állampolgárt, hogy a www.elobobolygonk.hu internetes oldalon regisztrálva küldje el egyértelmű üzenetét a világ vezetőinek: haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen!
Az egyéni csatlakozás lehetőségéről nemcsak lapunkból értesülhettek a kerületben élők, hanem a júniusi Hegyvidéki Napokon is a Gesztenyés kertben, ahol Pokorni Zoltán polgármester beszélt az éghajlatváltozás elleni hatékonyabb küzdelmet előmozdító globális felhívásról. Az üzenet sok idős emberhez is eljutott, ám közülük többen számítógép, internet-hozzáférés, e-mail cím hiányában nem tudták kifejezni támogatásukat. Egy hölgy a hegyvidéki gondozási központok vezetőjéhez, Szokoli Erzsébethez fordult a problémával, aki közvetlenül a köztársasági elnöknek címzett levélben kért segítséget az idősek jelentős részét érintő technikai nehézség megoldásához.
Áder János a kérést olvasva úgy döntött, meglátogatja a Németvölgy Gondozási Központban a klímavédelmi kezdeményezés iránt érdeklődő nyugdíjasokat. Az államfő munkatársai segítségével bemutatta, hogyan lehet csatlakozni interneten az „Élő bolygónk” felhíváshoz.Allamfoi_latogatas2A köztársasági elnök elmondta: a nemzetközi kampány célja, hogy minél ambiciózusabb megállapodás elfogadására ösztönözze a decemberi párizsi klímacsúcs résztvevőit. Hozzátette: ha nem sikerül megállapodni, annak beláthatatlan következményei lehetnek, így például a klímaváltozás hatására modern népvándorlás indulhat el, és az ENSZ azzal is számol, hogy akár háborúk is kezdődhetnek az ivóvizek birtoklásáért.
A Kárpát-medencében sokkal erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában, és az éghajlatváltozással együtt járó természeti katasztrófák Magyarországot sem kerülik el – figyelmeztetett az államfő. A probléma érzékeltetésére felidézte, hogy a Duna árvízszintje a második világháború előtt Budapestnél nem haladta meg a 8 métert, két évvel ezelőtt viszont már közel járt a 9 méterhez, és az azt megelőző tizenöt évben négyszer is magasabb volt 8 méternél.
Az államfő május elején jelentette be a www.elobolygonk.hu magyar honlap elindítását, miután konzultált Al Gore volt amerikai alelnökkel, a nemzetközi kezdeményezés elindítójával, akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki. Al Gore célja az, hogy kampányának egymilliárd támogatót szerezzen, azaz ennyi elektronikus aláírást gyűjtsön a párizsi klímacsúcs előtt.

z.