Negyvenot_havas_nap_a_Normafanal

Negyvenöt havas nap a Normafánál

A Normafa és környéke mintegy 350 hektáros területének karbantartásáról lassan egy éve az önkormányzat szerve, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény gondoskodik. Az elmúlt hónapokban különösen sok feladattal kellett megbirkóznia a kis létszámú szervezetnek. A példátlan mértékű decemberi jégkárt követő helyreállítási munkák, valamint a nagy forgalmú havas napokon a látogatók biztonsága érdekében tett erőfeszítések eredményeiről Mikó Gergely igazgatóval beszélgettünk.

Az emlékezetes, tavaly decemberi jégkár pusztításának nyomai még most is szinte mindenütt láthatók a Normafánál. Milyen mértékben károsodott az erdő, s mekkora munkát jelent a kárelhárítás?

– A december elején bekövetkezett jeges katasztrófa által okozott károk felszámolása óriási feladatot jelent. A környéken élők biztonságát szolgáló, azonnali mentési, kárelhárítási munkákat követően – amelyekben az illetékes hatóságok mellett intézményünk munkatársai is éjjel-nappal részt vettek – az erdei utak megtisztítására összpontosítottuk energiánkat. Néhány hét alatt ismét járhatóvá tettük a lehullott ágaktól, kidőlt törzsektől használhatatlanná vált utak, turistautak túlnyomó többségét, ugyanakkor az erdőterületek belső részein még mindig sok munka van hátra. Az erdészek felmérése szerint az általunk kezelt terület közel kétharmada, mintegy kétszáz hektárnyi erdő sérült. A fák túlnyomó része szerencsére túlélte a jégkárt, mert általában csak a lomkoronából törtek le ágak, ugyanakkor a fakidőlések száma is jelentős. A legnagyobb kárt a János-hegyi fenyves szenvedte el, ott őshonos fafajokkal kell majd pótolni a kidőlt fenyőket. Az erdőterületeken a menthetetlenül károsodott, dőlésveszélyes fákat az erdészeti szakfeladatok ellátásával megbízott Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai jelölik majd ki egészségügyi vágásra. A kidőlt fák egy részét az erdészeti szakhatóság által előírt mennyiségben a helyén hagyjuk, ezáltal élőhelyet, tápanyagot nyújtva a növényeknek, állatoknak.

Havas napokon a jégkárt szenvedett erdő lehangoló látványa sem szegte kedvét a mozogni vágyóknak, hétvégenként ismét nagyon sokan mentek fel síelni, szánkózni a hegyre. Mit tudtak tenni az ilyenkor gyakori szánkós balesetek elkerülése érdekében?

– Az előző kivételes, gyakorlatilag hó nélküli tél után az idén átlagos telünk volt; a Normafa környékén, különösen az északi lejtőkön negyven-negyvenöt napon át volt sportolásra alkalmas, összefüggő hótakaró. Havas hétvégéken ismét nagy népszerűségnek örvendett a Normafa a szánkósok, síelők, valamint a sífutók körében. A korábbi években sok baleset történt amiatt, hogy ugyanazokat a lejtőket használják a síelők és a szánkózók, s ez ellen, jogosultság híján, sajnos nem sok mindent tudott tenni az önkormányzat. Ezen a télen azonban – annak köszönhetően, hogy a terület kezelője lettünk – végre fontos lépésekre kerülhetett sor a helyzet rendezése érdekében. Mindenekelőtt kitábláztuk a síelésre, valamint a szánkózásra alkalmas lejtőket a korábban évtizedekig működő gyakorlatnak megfelelően. Sajnos a táblázás önmagában nem bizonyult elegendőnek, ezért felkértük a Természetvédelmi Polgárőrség munkatársait, teljesítsenek szolgálatot a Normafánál, figyelmeztessék a szánkósokat és a síelőket, hogy vegyék figyelembe a pályajelöléseket. A polgárőrök tevékenysége elérte célját: megjelenésüket követően egyetlen súlyos baleset sem történt a helyszínen. Természetesen már az első havas naptól kezdve felkészültünk arra, hogy ilyenkor nagyobb számban fordulhatnak elő balesetek, ezért kérésünkre a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület önkéntesei hétvégenként elsősegélynyújtó bázist alakítottak ki a síház mellett.

Hogyan próbálták orvosolni a parkolási problémákat?

– Forgalmasabb időszakokban a polgárőrök aktívan részt vettek a parkolókban és környékükön kialakuló tumultusok, kisebb közlekedési problémák megoldásában. A tilosban, erdőben történő parkolás, továbbá a Jánoshegyi útra történő engedély nélküli behajtás visszaszorítása érdekében a Hegyvidéki Rendészet munkatársai léptek fel a szabálytalankodó járművezetőkkel szemben. Meg kell említenem, hogy a polgárőrök és a rendészek jelenléte közbiztonsági szempontból is eredményes volt, járőrözéseik ideje alatt az autófeltörések, lopások száma is csökkent a visszajelzések alapján.

Mivel készülnek a tavaszra?

– A jó idő beköszöntével szeretnénk új lehetőségeket teremteni az aktív, közösségi sportolásra. Edzőkkel, animátorokkal szerveznénk ingyenes vagy önköltségi áron igénybe vehető szabadtéri foglalkozásokat minden korosztály számára. Nemcsak egészségeseknek, hanem sérülteknek is tartanánk órákat, hogy valóban mindenki megtapasztalhassa a közös mozgás örömét a természetben. A programok még szervezés alatt állnak; amint meglesznek az első foglalkozások időpontjai, tájékoztatást adunk minderről.

A napokban döntött a képviselő-testület arról, hogy elrendeli a helyi népszavazást a Normafa rehabilitációjáról. A szavazás sikere esetén hogyan változik a fenntartói tevékenységük?

– Jelenleg elsősorban karbantartást, rendfenntartást végzünk a területen, de egy sikeres népszavazást követően olyan, a természeti értékek megőrzését szem előtt tartó rehabilitáció valósulhat meg, aminek révén igényesebb módon szolgálhatjuk majd ki a Normafához látogatókat.

d.