Budapesten_a_legjobbak_kozott

Budapesten a legjobbak között

Évek óta a BLSZ I-ben, azaz az amatőr Budapest-bajnokság legmagasabb osztályában szerepel a Hegyvidék SE felnőtt-labdarúgócsapata. Bár a keret összeállt, a szakosztály továbbra is várja a nagypályás bajnokságban játszani akaró és a rendszeres edzéseket is vállaló fiatalokat. A hegyvidéki labdarúgás múltjáról és jelenéről beszélgettünk Bajzik József vezetőedzővel.

A labdarúgás még mindig a legnépszerűbb sportág Magyarországon. Mi a helyzet a Hegyvidéken?

– Szeretnénk, ha itt is így lenne. Jelenleg meglehetősen nehéz a dolgunk, úgy érzem, a versenysportok között helyi szinten egy kicsit a háttérbe szorult a labdarúgás. Remélem, ez belátható időn belül változik, addig is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a csapatból.

Hogyan lehet ezt elérni?

– 2006-ban kerültem a Hegyvidék SE (HSE) felnőtt férfi- és az akkor még működő női csapatának élére. Az alapfeladat azóta is ugyanaz: azon dolgozunk, hogy biztosítani tudjuk a működtetést, hiszen versenysportról csak akkor beszélhetünk, csak akkor tudunk érdemi munkát végezni, ha az anyagi feltételek ezt lehetővé teszik.

Az eredményességre mindenesetre nem lehet panasz.

– Ez így van! 2006-tól két év alatt két osztályt ugorva felkerültünk Budapest legmagasabb osztályába, a BLSZ I-be. Ilyen jól korábban soha nem szerepelt a klub. Sajnos később pályagondok miatt ideiglenesen el kellett költöznünk a kerületből, de ebben az évben már ismét a Csörsz utcában edzünk, és itt játsszuk a bajnoki meccseinket.

Adottak a körülmények a további jó szerepléshez?

– A Hegyvidéki Önkormányzatnak köszönhetően viszonylag rendezettek a körülményeink, a TF-pályán minőségi munkát tudunk végezni. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy előbb-utóbb elkezdődik a pálya felújítása, így ha csak ideiglenesen is, de új helyet kell találnunk. Hogy hova költözünk, egyelőre nem tudom. Budapesten nagyon kevés a pálya, ennek megfelelően a bérleti díjak is az „egekben” vannak. De ezt is megoldjuk, futballnak lennie kell ebben a kerületben!

Kik alkotják a hegyvidéki csapatot?

– Nálunk mindenki amatőr, a játékosok semmilyen juttatást nem kapnak, munka és iskola után jönnek edzeni. Sajnos ez már nagyon ritka a BLSZ I-ben, sok csapatban fizetésért és más „adományokért” játszanak a futballisták. Ez a szerintem felháborító helyzet behatárolja a céljainkat is, hiszen az amatőr futball legmagasabb osztályában kell eredményt elérnünk olyan egyesületek csapatai ellen, amelyek sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak. Büszke vagyok a játékosainkra, mert hihetetlenül nagy erőfeszítések árán, de az átszervezés után is meg tudtuk tartani első osztályú tagságunkat. Ez óriási teljesítmény!

Jelenleg hogyan állnak a bajnokságban?

– Kicsit beragadtunk a rajtnál, így a bennmaradás kiharcolása a reális cél. Nem lesz egyszerű, de bízom benne, hogy sikerül.

Korábban a HSE híres volt az utánpótlásáról, így van ez ma is?

– Sajnos nem. Az egyesület életében óriási törést jelentett, amikor a nemzeti tizenegyben is több alkalommal pályára lépő Geress Zoltán által vezetett utánpótlás szakág kivált. Közel háromszáz gyerek és kiváló edzők hagytak el minket, köztük a szintén válogatott Mónos Tamás, vagy az MTK-ban számos NB I-es meccset játszó Horváth Csaba. Egy példaértékűen felépített szakosztályi modell szűnt meg. A közvetlen utánpótlás hiányát a felnőttcsapat azóta sem tudta kiheverni, mivel megszűnt az átjárás a két egyesület között. Pedig a gyerekek szempontjából fontos lenne, hogy tovább tudjanak lépni a felnőttek közé.

Hogyan lehetne még jobb eredményeket elérni, mik a jövőbeni célok?

– Mi sem munkahelyet, sem anyagi juttatást nem tudunk adni, és nem is akarunk. Bízom a „helyi erőkben”, velük kell elérni a céljainkat! A legfontosabb, hogy a jövőben is szeretnénk a BLSZ első osztályában képviselni a tizenkettedik kerületet.

Ha valaki szeretne bekerülni a csapat keretébe, mit kell tennie? Kiket várnak elsősorban?

– Aki sportolni akar, és hajlandó edzeni, annak köztünk a helye. Nálunk nincs próbajáték, két csapatot versenyeztetünk, mindenkinek tudunk játéklehetőséget adni, akinek megfelelő a mentalitása, és elfogadja a szabályainkat. Úgy, mint a már negyvenegy éves Csucsi Nándor, aki példát mutat a fiatalabbaknak. Jelenleg négy játékosunk tagja a Budapest-válogatott keretének, ami azt mutatja, jó munkát végzünk.

Hol és mikor lehet szurkolni a HSE-nek?

– A bajnoki meccseinket a TF Csörsz utcai pályáján játsszuk, az időpontok megtalálhatók az MLSZ adatbankjában. Szurkolóinkat egyelőre arra kérjük, hogy meccseinket ne az OTP Bank Ligában keressék, az tényleg távoli „cél”...

sm.