Oszre_megszepul_a_Vadaspark1

Őszre megszépül a vadaspark

Az év leglátványosabb változása a Budakeszi Vadasparkban minden bizonnyal a bejárat felújítása lesz. A harmincöt éve elkészült főbejárat felett eljárt az idő. Bár megjelenése olyan szorosan összeforrt a parkkal, hogy annak képi szimbóluma is lehetne, de a felhasznált anyagok és technológiák megérettek a cserére.
Az új főbejárat tervezése során természetes módon merült fel az igény a korábbi látványelemek stílusának megőrzésére. A régi és az új közötti szerves kapcsolatot és a folytonosságot hangsúlyozza az anyagválasztás is, hiszen az új kapu is alapvetően fából készül. Mindezek mellett a bejáratnak mindenben meg kell felelnie az intézményben az elmúlt időszakban végrehajtott korszerűsítések igényszintjének is.
Az esztétikai és funkcionális elvárásokat harmonikusan ötvöző terv kivitelezése augusztusban kezdődött. Az építkezés idején a pénztár zavartalanul működik, utána pedig a bejárat már nemcsak a jegyvásárlásnak és a belépésnek nyújt korszerű keretet, hanem helyet ad az esélyegyenlőségi szempontokat messzemenőkig figyelembe vevő új vizesblokknak is. Szeptember végére szintén megújul a legkisebbeket és szüleiket kiszolgáló Baba-Mama kuckó.
A beruházás legnagyobb kérdése, hogy mi lesz a sorsa a művészeti szempontból is értékes, a korábbi kapu felett álló, a díszkapuval együtt 1986-ban elkészült vörösréz szarvasbikaszobornak. A talány megoldását nem áruljuk el, de annyi bizonyos, hogy ifjabb Szabó István szobrászművész alkotása továbbra is méltó helyet kap a parkban. Aki kíváncsi, látogasson el Budakeszire az ősz folyamán.Oszre_megszepul_a_Vadaspark2Augusztus végén már negyedik alkalommal rendezték meg az állatkertek éjszakáját. Míg először még csak nyolc állatbemutató hely volt, most országosan tizenegy intézmény csatlakozott, köztük a Budakeszi Vadaspark is. A máshol csak egyetlen éjszakára szorítkozó különleges program a vadasparkban nem is olyan egyedülálló, hiszen itt rendszeresen szerveznek éjszakai vezetéseket. Ezek az idén ősszel is folytatódnak, így szeptember 4-én, 11-én, 18-án és 25-én lesz lehetőség belesni az erdő és az állatok éjszakai életébe.
A park két legfeljebb 50 fős csoport vezetését biztosítja alkalmanként. A létszámkorlát miatt csak azok vehetnek részt a túrákon, akik előzetesen jelentkeztek a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu elektronikus címen. A vadaspark munkatársai kérik, hogy a jelentkezési szándékot jelző üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen.
A jelentkezést válaszlevél igazolja vissza, ami után már nincs más feladat, mint felkészülni a kétórás kalandra, és az adott napon este 8 órakor megjelenni a bejáratnál. (Október 2-án, 9-én, 16-án és 23-án egy órával korábban, 7-kor indulnak a vezetések.)
Érdemes kényelmes, az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezni, a magas sarkú cipő és az őszi éjszakákon már nem eléggé meleg ruházat tönkreteheti a vadakkal történő ismerkedés különleges élményét. Viszont egy megbízható zseb-, fej- vagy viharlámpa jó szolgálatot tehet, különben csak a csillagok és a hold segítenek az erdei ösvények bejárásában. S persze nem árt egy jó adag bátorság sem.

(Barta)