Hamarosan_indul_a_hegyvideki_zarandoklat

Hamarosan indul a hegyvidéki zarándoklat

A zarándoklatok történelmi hagyományait ismertette Szabó László, míg felesége, Szabó-Kalmár Éva a Magyar Zarándokút hálózatát mutatta be a Szalon Egyetem legutóbbi programján. A Magyar Zarándokút Egyesület alapító tagjai – egyben a kerület zarándoksegítői – a látnivalókat és a zarándokélményeket Szitnyai Jenő filmösszeállításával ajánlották a nézők figyelmébe a zsúfolásig megtelt Kulturális Szalonban.
A Magyar Zarándokút Rumi Imre építész kutatásai és javaslatai alapján jött létre 2009-ben. Kialakítását, működtetését a kezdetek óta támogatják az érintett önkormányzatok; a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás egyik alapítója és egyben alelnöke Pokorni Zoltán polgármester volt.
A Hegyvidék több szempontból is az élen jár a zarándoklatokat segítő fejlesztésekben – emelte ki Szabó-Kalmár Éva. – A Svábhegy északi lejtőjén, a Mátyás király úton nyílt meg az első kifejezetten zarándokszállás céljára kialakított épület, továbbá az első információs iroda is a XII. kerületben kapott helyet. A Hegyvidéki Zarándok Iroda önkéntesei a Kulturális Szalonban hétfőn, kedden 10–13, csütörtökön 13–16 óráig várják az érdeklődőket, akiknek igény esetén zarándokútlevelet is kiállítanak.
„Nemcsak az egyéni, hanem a csoportos zarándoklatok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Sokan ugyanis nem mernek egyedül elindulni, társaságban viszont szívesen megtapasztalnák a zarándoklatok élményét” – mondta Szabó-Kalmár Éva.
Az első egynapos hegyvidéki zarándoklat április 24-én lesz, a Kulturális Szalonban lehet rá jelentkezni. A csapat Szabó László vezetésével az istenhegyi Szent László-templomtól indul a 9 órai szentmisét követően. Az út a zarándokszállás érintésével az Anna-réti Szent Anna-kápolnához, majd onnan a makkosmáriai búcsújáróhelyhez, valamint a farkasvölgyi Úti Madonna-kápolnához vezet. A zarándoklat kora délután az Apor Vilmos térnél ér véget.

d.