A_tavasz_koszontese

A tavasz köszöntése

Reggeli harmat kelti a lepkét. Virág a réten tárja a kelyhét. Látja a lepke, billen a szárnya, virágkehelyben reggeli várja – Balázs Sándor művészettörténész Weöres Sándor mondókájával nyitotta meg a Galéria 12 kávézó és borbár új kiállítását. Tizenkilenc művész huszonöt alkotása köszönti a tavaszt.
„Ami kint zajlik, az bent is – folytatta Balázs Sándor. – Az ember a külső, objektívként tisztelt világot is belsőként éli meg. Az alkotó nem tesz mást, mint a világ külső képeit belső élmény-univerzumához igazítja, vagy reflexióit, kézzel személyessé formált valóságát képekbe, tárgyakba, tehát műalkotásokba rendezi. A nemegyszer ki nem mondott, mondhatatlan dolgokat is. Ilyen mondhatatlanság a tavasz.”
Borza Teréz porcelánművész, a Galéria 12 Egyesület elnöke kérdésemre elmondta, hogy a XII. kerületben ötszáz képzőművész él. Vannak idősebbek, kevésbé aktívak, de mintegy nyolcvanan rendszeresen részt vesznek az egyesület munkájában.
A tavaszköszöntő kiállításra nagy örömmel készültek, vasárnap, amikor a kávézó zárva tart, maguk rendezték be közösen a termet, függesztették ki munkáikat. A tárlat, témájához híven, eszközeiben is változatos és színes: akvarell, olaj, kollázs, szőttes, mellette fotók, kisplasztikák, porcelánszobor és ékszerek gazdagítják. A hét éve működő egyesület lassacskán közösséggé formálja a Hegyvidék művészeit és barátaikat, a mostani megnyitó is jó hangulatban telt, egy pohár vörösbor és pogácsa mellett.
A válogatást mindenkinek ajánljuk, aki tavaszi hangulatra vágyik, és reméljük, a közönség mindinkább megengedheti magának, hogy nappaliját kortárs művészek alkotásaival díszítse. Végezetül álljon itt a kiállítók névsora: Angyal Júlia, Borza Teréz, Donát Lajos, Hayde Réka, Hayde Tibor Ervin, Kádár Kata, Kapolyi Márta, Magyar Gábor, Makkai Kovács Beatrix, Nádas László, Németh Andrea, Orient Enikő, Pató Károly, Szamos Iván, Szél Ágnes, Székács Zoltán, Sziráki Katalin, Toldi Miklós, Vizy László.

(B.)

 

A Tavaszköszöntő című alkotóművészeti kiállítás április 30-ig látható a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.).