Raszorulokon_segit_a_halaszle

Rászorulókon segít a halászlé

Jótékonysági hallévacsorát szerveznek a Svábhegyen december 18-án, aranyvasárnap délután négy órától. A Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia ezúttal is a Diana parkba hívja az érdeklődőket, akiknek meleg teát és forralt bort is kínálnak.
Az idén kétszáz kiló pontyból négyszáz adag halászlevet főznek, ennek egyik felét a Bajai Halászcsárda receptje alapján helyben fogyasztásra, a másik felét elvitelre szánják. A leves ára a helyszínen 600, elvitelre 800 forint lesz.
„A közösségépítő programot először nyolc évvel ezelőtt, azaz 2009 aranyvasárnapján a most már hagyományosnak mondható helyszínen, a Jókai-agora melletti területen felállított katonai sátorban rendeztük meg. Az ötletgazda Béres L. Attila volt, aki egy régi hagyományt szeretett volna feleleveníteni” – mesélte dr. Kóti Tamás, az esemény egyik szervezője.
A második világháború előtti években az Istenhegyi Szent László Plébánia előtti téren a hegyen lakó katolikus és református gyülekezet tagjai közösen főzték meg bográcsban az ünnepi halászlevet szentestére. A szép szokás újjáélesztését Berta Zsolt református és Kocsis István katolikus lelkész, valamint Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester támogatta. Hosszas előkészítés és szervezés után, mínusz 10 fokos hidegben, első alkalommal a Bajai Halászcsárda által készített 350 adag halászlé fogyott el.
„A Svábhegyen mindig is testvéri kapcsolat volt a reformátusok és a katolikusok között. Az újrainduló református istentiszteleteknek 1995-től az Istenhegyi Szent László Plébánia hittanterme adott otthont. A pünkösdi búcsún minden évben egymás mellett, közös sátor alatt jelenik meg a két gyülekezet, ez is erősíti az egymáshoz fűződő jó viszonyt – folytatta Kóti Tamás, kiemelve, hogy a kezdeményezésnek a jótékonyság mellett közösségépítő ereje is van. – A hagyományok felelevenítése, a közös együttlét megerősíti bennünk a karácsony ünnepének lényegét és a mások iránti jóakaratot. A sátorban elhelyezett asztaloknál a halászlé elfogyasztása mellett történő közös beszélgetések segítik egymás jobb megismerését, az együtt átélt élmények megbeszélését, a jövőbeli célok építését. A hallé árából pedig a rászorulók karácsonyát is szebbé tesszük.”
A két egyházközösség területén lakó szegények karácsonyi támogatásán túl a halból készült finomság árából az idén a mélyszegénységben élő vidéki családok gyermekeit is segíteni szeretnék a szervezők: választásuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szendrőlád családi napközijére esett. „Az ott élő egy–hat éves korú cigány gyerekek ellátását tartós élelmiszerrel, tisztítószerekkel és különböző játékokkal, mesekönyvekkel támogatjuk” – mondta Kóti Tamás.
A korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve úgy tűnik, az emberek igénylik a lélekemelő élményeket, ezért „a közös éneklés és lelkipásztori köszöntés után előadunk egy autentikus nyírségi betlehemes játékot, ami színesebbé és még emlékezetesebbé teszi a rendezvényünket” – tekintett előre a programszervező, aki a betlehemes játék rendezője is.
Az esetlegesen megmaradó halászlé nem vész kárba. Tavaly harminc adagot a Mátyás király úton működő vakok intézete kapott meg, s ha ismét marad az ételből, most is így lesz.

-os