Favagas_es_ultetes_a_Gesztenyes_kertben

Favágás és -ültetés a Gesztenyés kertben

Vagyon- és életvédelmi szempontból veszélyes fákat vágtak ki a Gesztenyés kert alsó részén. A növények pótlása, a fasor megújítása már korábban megkezdődött, a munkát a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatja.

A Gesztenyés kert büszkélkedhet a főváros egyik legszebb parki fasorával, a zömében fehér virágú gesztenyék jelentős része azonban elmúlt százéves. Ezek a növények elérkeztek életciklusuk végéhez, nem véletlen, hogy az utóbbi négy esztendőben összesen öt fa tört ketté a nagyobb viharokban. Sőt, az is előfordult, hogy szélcsendes időben, minden előzmény nélkül fordult ki a földből egy húsz méter magasságot is meghaladó, látszólag egészséges példány.
Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze gondozza a sétány Alkotás utca felé eső harmadát. Az ő nevéhez fűződik a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” elnevezésű program: minden évben önkéntesek tisztítják meg a parkot az aknázómolyok számára menedéket nyújtó avartól. Az akció sikeres, hiszen sikerült szinte teljesen megszabadítani a gesztenyefákat a legádázabb ellenségüknek számító rovaroktól, a fiatal egyedek kifejezetten jó állapotban vannak.
„Az aknázómoly már nem okoz komolyabb gondokat, a fakidőlések és -törések oka a növények elöregedése. A fasor megérett a fokozatos cserére. Az utóbbi években több mint húsz, az aknázómolynak ellenálló, rózsaszín virágú gesztenyét ültettünk” – mondta Gerstl József.
A többször iskolázott facsemeték megvásárlásában a Novotel, a FŐKERT Zrt. és szponzorok mellett a Hegyvidéki Önkormányzat is segítséget nyújtott. Külön köszönet illeti Laurent Lassier szállodaigazgatót és Vetlényi Dániel F&B managert, akik támogatják a fasor megújítását – emelte ki a főkertész.
Az állomány örvendetesen fiatalodik, fát csak akkor vágnak ki, ha ez elkerülhetetlen. A FŐKERT Zrt. által elvégzett felmérés szerint – a Novotelhez tartozó huszonhat fát a Soproni Egyetem módszerével röntgenezték meg – sajnos egyre több a veszélyes példány. Ezek közül legutóbb kilenc gesztenyét, egy magas kőrist és egy juhart távolítottak el. A szakvélemény élet- és vagyonvédelmi szempontból valamennyit kivágandónak minősítette. (Volt fa, amelyiknek az odvasodását harminc évvel ezelőtt úgy próbálták „megoldani”, hogy betont öntöttek az üregbe.)
Most nem csupán kivágták a növényeket, hanem a tuskók kimarását is szakszerűen elvégezték. Ezzel, valamint a korábbi ültetésekkel biztosított a fasor megszokott megjelenésének megőrzése.
Gerstl József elmondta, hogy a növénytelepítés az idén is folytatódik. Áprilisban nagyszabású környezetvédelmi sportnapot szervez a Föld napja alkalmából, s ezen az egyik feladat a faültetés lesz.

m.