Mozgalmas_ev_utan

Mozgalmas év után

A XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat feladatának tekinti a svábhegyi és a magyarországi németek népi és keresztény kultúrájának, nyelvének, szokásainak felkutatását, megőrzését és bemutatását, valamint a nemzetiség érdekeinek képviseletét – hangzott el a hagyományos év végi közmeghallgatáson, amelyen Kövesdiné Martin Nóra elnök és Meskó Gyula beszélt a 2016-os programjaikról.
A magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából januárban koszorúzást tartottak az Eötvös úti sváb keresztnél, valamint segítséget nyújtottak a kitelepítést felidéző programok megrendezésében a Jókai és a Tamási iskolában. A Svábhegyi Hagyományőrző Egyesülettel közösen képviselték a Hegyvidéket a budakeszi disznótoros fesztiválon, amelyen elnyerték a legjobb véres hurka elkészítéséért járó díjat. Nagy sikert aratott a Jókai Klubban megrendezett második Sváb batyus bál, valamint a svábfánk-sütés a Jókai iskola sváb tankonyhájában.
Márciusban, a Jókai Klubbal együttműködve, húsvétváró kézműves-foglalkozást és böjti ünnepet szerveztek a Lívia-villában. A nemzetiségi önkormányzat legnagyobb rendezvényét, a háromnapos Svábhegyi Pünkösdi Búcsút május végén rendezték meg.
Június végén a Szent László-plébániatemplommal közösen családi pikniket szerveztek. A müncheni Oktoberfest mintájára tavaly életre hívott svábhegyi sörünnep a Hegyvidéki Önkormányzatnak köszönhetően az idén háromnaposra bővült, az ezt követő terményünnepet látványos szüreti felvonulás színesítette.
A népszerű októberi sváb szüreten az eredeti svábhegyi bort, a kadarkát is megkóstolhatták az érdeklődők. Novemberben a Tamási és a Jókai iskola diákjaival közösen lampionos felvonulással elevenítették fel Szent Márton alakját.
December 4-én ismét sor kerül a Svábhegyi Disznótorosra a Szent László-plébánián, ugyanott 6-án Mikulás-váró adventi kézműves-foglalkozás lesz gyerekeknek. Szintén a plébánia ad otthont 11-én, az „Öröm” vasárnapján az ilyenkor szokásos kézműves és mézeskalácsvásárnak, ami a baráti forralt borozásra is alkalmat kínál.

mm.