Brazil_sztar_tartott_edzest_a_kuzdosport-akademian

Brazil sztár tartott edzést a küzdősport-akadémián

Peter Aerts, Semmy Schilt és Ernesto Hoost után újabb neves külföldi küzdősportos, a brazil Royce Gracie fogadta el Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke meghívását. A ju-jitsu-legenda egyórás edzést tartott a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián, és hasznos tanácsokkal látta el alkalmi tanítványait.
Royce Gracie, a brazil ju-jitsut kitaláló Gracie család legfiatalabb tagja édesapjától, Heliótól tanulta meg a máig egyedinek számító stílust. Azzal írta be magát a harcművészetek újkori történelmébe, hogy megnyerte az 1993-ban megrendezett első full contact és kesztyű nélküli UFC (Ultimate Fighting Championship) gálát, amire súlycsoporttól függetlenül a különböző harcművészetek legjobbjait hívták meg. Hírnevét tovább növelte, hogy az első öt UFC-döntőből négyen nem talált legyőzőre, ő az egyetlen háromszoros UFC-győztes, és Frank Shamrockkal elsőként került be az UFC Hírességek Csarnokába.
A ma is aktív Gracie saját edzőterem-hálózatot hozott létre, az általa megalkotott G.R.A.C.I.E. kiképzési rendszert több ország katonasága és különleges alakulata alkalmazza. Az utóbbi időben az egyik vezető küzdősportügynökség, az amerikai Bellator utazó nagyköveteként járja a világot.
Ezúttal a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett nagyszabású kick-box- és MMA- (ketrecharc-) gálára érkezett Budapestre. A hegyvidéki sportolókon kívül a Terrorelhárítási Központ állományának vezetett foglalkozást.
Lacza Ádám Illés, a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia szakmai irányítását is ellátó sportvezető szerint Royce Gracie igazi ikon, hírneve Mike Tysonéhoz mérhető. „Tanítványainknak rendkívül sokat jelent, hogy személyesen találkozhattak egy élő legendával, aki mindnyájuk számára példakép lehet. Gracie a rendkívül pörgős, a technikai elemekre koncentráló edzésen olyan mozdulatsorokat is mutatott, amiket nagyszerűen lehet alkalmazni a kempóban” – emelte ki Lacza Ádám Illés, aki már idestova harminchét évet töltött el a harcművészetek világában, de mint mondta, a ju-jitsu-mester még neki is tudott újat mutatni.
A magyar kempósokra hamarosan nagy feladat vár: április 26. és 30. között a portugáliai Albufeirában lesz a hivatalos kempo-világbajnokság, amin hárman képviselik a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiát. A 14 évesek között submission, full és semi contact kategóriában indul Lacza Ábel, tőle címvédőként nem lenne meglepetés az újabb győzelem. A felnőttek mezőnyében érdekelt Karácsonyi Krisztián (65 kg, full contact és submission), valamint Barna József (75 kg, full és semi contact), ők mindketten éremesélyesként lépnek tatamira.
„Nagyszerűen sikerült a felkészülés. Az utolsó napokat a technika csiszolására és a frissítésre szántuk” – mondta Lacza Ádám Illés, aki úgy véli, a hét versenyszámban érdekelt hegyvidéki sportolóknak minden esélyük megvan a jó szereplésre.

sm.