Oko-napi_kalandozasok_a_Janos-hegyen1

Ökonapi kalandozások a János-hegyen

A szeszélyes áprilisi időjárás ellenére is nagyszerű élményben lehetett részük azoknak, akik kilátogattak a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által szervezett ökonap rendezvényeire a János-hegyre. A kalandos túráknak, az interaktív játékoknak és a furfangos fejtörőknek köszönhetően mindenki megtapasztalhatta az ezerarcú természet csodáit.

Az egyik pillanatban még verőfényes napsütés, a következő percben hideg szél és havas eső – a felhőtlen hangulatot azonban még a szeszélyes időjárás sem tudta beárnyékolni a János-hegyen.
„Jó a levegő, izgalmasak a játékok, és rengeteg érdekességgel lehet találkozni. Nem zavar, hogy néha ki kell nyitnunk az esernyőt!” – mondta Csanádi Emese, aki kisiskolás fiával, Benedekkel együtt döntött úgy, hogy április 23-án felveszi a túrabakancsot, és ellátogat a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által szervezett ökonapra.
„Április huszonkettedike a Föld napja, amihez a Hegyvidéki Önkormányzat kisebb programokkal és szemétszedési akcióval szokott csatlakozni. Az idén úgy döntöttünk, hogy ez utóbbit összehangoljuk az országos TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióval, amit ősszel szervezünk meg legközelebb. Emiatt találtuk ki az ökonapot, s ezt most már minden évben szeretnénk megrendezni. A programkínálatot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály számára érdekes és izgalmas legyen. A játékok célja természetesen az, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Mivel a kerületünkben minden iskola ökoiskola, ezért jól érződik, hogy a gyerekek nemcsak fogékonyak a téma iránt, de meglepően tájékozottak is” – beszélt a háttérről az önkormányzat zöld irodáját vezető Rózsa Zoltán.Oko-napi_kalandozasok_a_Janos-hegyen2Néha nemcsak kitűnő kondira, de jó észjárásra is szükség volt ahhoz, hogy eligazodjunk.
„Hogyan lehet felmászni a csúszdára?” – érdeklődött édesanyjánál az egyik kislány, aki többször is körbejárta a Libegő végállomásánál kiállított tárgyat. „Először én is azt hittem, hogy csúszda!” – mondta nevetve egy másik anyuka, akinek gyermeke ugyanezt a kérdést tette fel.
A furfangos, játéknak tűnő modellt Appalache-aszalónak nevezik – lényege, hogy egy légkollektort egy zárt dobozra kell csatlakoztatni úgy, hogy a légáram bejusson a dobozba, amelyen belül áttört tálcákra kell elhelyezni az aszalni való gyümölcsöket, gombákat vagy növényeket. A kijutó légáram szabályozásával lehet beállítani a nedvességelvonás intenzitását, vagyis így tudjuk befolyásolni az aszalvány minőségét.
Sokan rácsodálkoztak a PET-izzóra is. Az első látásra egyszerű fakockának látszó doboz belsejében ugyanis olyan világos volt, mint odakint. A szerkezet tetején egy kör alakú lyukon keresztül egy vízzel teli palackot lógattak be, ami a doboz belsejében annyi fényt szórt szét, mint egy 50 wattos izzó.
Néhány méterrel odébb, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös pavilonjánál is izgalmas kalandok várták a látogatókat.
„Nekem a madarat tolláról játék tetszett a legjobban! A néni tollakat mutatott, és nekünk ki kellett találni, hogy melyik madáré lehet. Sokat tudtam magamtól is, mert van otthon madárhatározóm – büszkélkedett az első osztályos Vivien, aki egy komoly álmáról is mesélt nekünk. – Nagyon szeretnék egyszer megérinteni egy igazi sast. A kedvenc madaram, mert ő a mezők ura!”Oko-napi_kalandozasok_a_Janos-hegyen3A természetvédelmi őr előadása és a védett madárfajokat bemutató kirakós varázskocka is nagy sikert aratott a gyerekek körében.
„Manapság igencsak meghatározó a virtuális világ. Ennek sok oka van. Mi az arányokra való nevelést tartjuk szem előtt. Ahogyan a virtuális világban, úgy a természetben is meg lehet találni az élményeket – utóbbi esetében sokkal intenzívebben. A jelmondatunk is ez: élményt nyújtunk természetesen” – fogalmazott Kremnicsán János, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának képviselője, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője.
Az ökonap legnagyobb hősei egyértelműen azok a természetkedvelők voltak, akik a változékony időjárás ellenére is csatlakoztak valamelyik túrához.
„Mi egy olyan kört találtunk ki, amivel bemutathatjuk az erdő kincseit. Fontos számunkra, hogy az emberekkel megértessük, vigyáznunk kell a környezetünkre. Sok olyan információ van, amit a városban élők nem biztos, hogy tudnak. Éppen ezért az a célunk, hogy mindenki meglássa: a minket körülvevő természet sokkal több, mint egy egyszerű zöld felület” – magyarázta Woynárovich András, a Természetvédelmi és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke, aki csodás helyszínekre kalauzolta az érdeklődőket.
„Szeretek itt, a Budai-hegységben barangolni. A Tündér-szikla az egyik kedvenc helyem – lelkendezett Bujdosó László, aki XIII. kerületi lakosként rendszeresen átjár kirándulni a Hegyvidékre. – Döbbenetes dolgokat lehet felfedezni, de ami igazán magával ragadó, az az eső és az erdő illatának kombinációja – annál nincs jobb!”

Boussebaa Mimi