A_jarda_tisztan_tartasa_a_lakok_feladata

A járda tisztán tartása a lakók feladata

Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő szemét, hulladék eltávolításáról, a hó eltakarításáról, valamint a gyom- és a síkosságmentesítésről – erről szól a fővárosi önkormányzat 48/1994. (VIII. 1.) számú rendelete. A fentiekbe beletartozik a lehullott levelek, az avar és más zöldhulladék eltávolítása is.
Amennyiben az adott ingatlan társasház, a gyalogjáró takarítása a lakóközösség feladata, azonban a közös képviselő vállalkozót is megbízhat ezzel. Szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ilyen ingatlant használó vagy bérlő köteles tisztán tartani. Kivétel ez alól a kerékpárút, valamint a gyalog- és kerékpárút. Fontos tudni, hogy a fás szárú növények két méteres környezetében tilos sót használni a járdán!
A XII. kerületben a Hegyvidéki Rendészet ellenőrzi a rendelkezések betartását. Köztisztasági szabálysértés miatt először figyelmezteti az érintetteket, és ha az ismételt ellenőrzéskor sem történik meg a járda letakarítása, kénytelen 5-től 50 ezer forintig terjedő bírságot kiszabni – mondta Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője, hozzátéve, hogy ritkán kell büntetni, a lakók a felszólítást követően rendszerint elvégzik a takarítást.
Feljelentés esetén a kormányhivatal jár el – és a rendészetnél lényegesen magasabb bírságot szabhat ki. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a takarítás hiányára visszavezethető baleset, anyagi kár esetén – például ha valaki elcsúszik a nedves faleveleken – az elmulasztott kötelezettségért egyetemlegesen felelnek a tulajdonostársak.

M.