Osszefognak_a_keruletek_kornyezetvedelmi_irodai

Összefognak a kerületek környezetvédelmi irodái

A Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájának kezdeményezésére szakmai találkozón ismerhették meg egymás tevékenységét a fővárosi kerületek környezetvédelemmel foglalkozó munkatársai. A III., IV., VIII., IX., XI., XII., XIV. és XXII. kerületi önkormányzatok dolgozói a helyi zöld programokat mutatták be.
„Eddig nem létezett ilyen fórum, a mostani volt az első” – mondta el lapunknak Rózsa Zoltán, a zöld iroda vezetője. Hozzátette, hogy a pozitív visszajelzések alapján a következő évtől szeretnék rendszeressé tenni a tanácskozásokat, amikre meghívják minden kerület, valamint a főváros illetékesét.
A továbbiakban a résztvevők olyan aktuális témákat vitatnak meg, amik esetében szükséges lehet a tapasztalatcsere, a helyi programok összehangolása vagy a közös érdekképviselet. Példaként hozta fel az irodavezető a fakatasztereket, valamint a klímastratégiákat. Ezek készítésekor egységes módszerek alkalmazására kellene törekedni, míg az energiahatékonysági beruházások során és a szemléletformálási technikákban a jó gyakorlatok átvételére nyílna lehetőség.
A mostani találkozón többször szóba került, hogy a jogszabályok alapján 2018 végéig kötelező a kerületi szabályozási tervek aktualizálása, továbbá a kerületi építési szabályzatok megalkotása, amelyekbe környezetvédelmi, fenntarthatósági előírások is beépíthetők, így ebben a témában is sok hasznos tanácsot tudnak adni egymásnak a szakemberek. A hatósági ügyek intézésekor felmerülő kérdésekről szintén érdemes egyeztetniük, a jogszabályok felülvizsgálatának kezdeményezése során pedig együttes fellépésre lehet szükség ahhoz, hogy eredményesen képviseljék közös álláspontjukat.

k.