Ha nyert, nem ön fizet!

Nagy értékű ajándékok helyett komoly anyagi veszteség érheti azokat, akik bedőlnek a nyereményekkel kecsegtető telefonos szélhámosoknak. A kerületi rendőrkapitányság arról tájékoztatta lapunkat, hogy az utóbbi időben többeket is felhívtak közismert áruházláncok nevében, azt állítva, kisorsolták a telefonszámukat, és nyereményt vehetnek át.
Ennek feltételéül azonban az ismeretlen telefonálók azt szabták, hogy a „nyertes” egy banki automatán több tízezer forint összegben mobiltelefon-feltöltéseket hajtson végre az általuk megadott telefonszámokra. Talán mondani sem kell: akik ezt megtették, nem jutottak hozzá az ígért több százezres, akár milliós értékű pénz- vagy tárgynyereményekhez.
A rendőrök azt tanácsolják, soha ne utaljunk át pénzt, vagy töltsünk fel banki automatával összegeket ismeretlenek által megadott számokra, ne adjuk ki telefonon keresztül személyes, például a bankkártyánkra vonatkozó adatainkat, és ne áruljuk el lakcímünket, tartózkodási helyünket hasonló esetekben. Akkor járunk el körültekintően, ha a telefonáló hitelességének ellenőrzése céljából felhívjuk a megnevezett áruházat, céget.
Aki csalásra gyanakszik, vagy csalás sértettjévé válik, a 107-es vagy a 112-es központi telefonszámon, valamint az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es Telefontanú-számon veheti fel a kapcsolatot a rendőrség munkatársaival.

d.