Eszperente_peleversek_nemes_versenye

Eszperente peleversek nemes versenye

A mogyorós pelét jelölte az év emlősének 2017-ben a Földművelésügyi Minisztérium természetmegőrzési főosztálya által működtetett Vadonleső Program. Fotós, versillusztrációs és „eszperente” versíró pályázat is segít abban, hogy minél többen megismerjék ezt a védett állatfajt.

„Bevallom, mindeddig nem gondoltam bele, nem jutott eszembe méreckedni vele, hisz csak egy rágcsáló a mogyorós pele… de most mindenfélét elolvastam róla, s rá kellett ébrednem a tiszta valóra: hogy bennem s a pelében egyazon óra ketyeg!” – írja Molnár Krisztina Rita a Pele meg én című versében.
A Földművelésügyi Minisztérium természetmegőrzési főosztálya által működtetett Vadonleső Program munkatársainak felkérésére egy egész alomnyi költemény született a 2017-es év emlősének jelölt mogyorós peléről kortárs magyar költők, Finy Petra, Ijjas Tamás, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Molnár Krisztina Rita és Tóth Krisztina tollából. A versek illusztrálására versenyt hirdettek 6–14 éves korú diákoknak: bármilyen színes technikával, kollázs technikával vagy számítógéppel készített egyedi művel lehet nevezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által kiírt pályázatra.
„Eszperente”, azaz kizárólag „e” vagy „é” magánhangzókat tartalmazó, pele ihlette költeményekkel is versenghetnek a 12–21 éves fiatalok, továbbá korhatár nélkül bárki indulhat a „Pelék és szomszédaik” című pályázaton, aki amatőr vagy profi fotósként szívesen megörökíti a pelék, pockok, cickányok és a különféle vadon élő egérfajok életének érdekes pillanatait.
A versillusztrációs és az „eszperente” pályázatra szeptember 15-ig, a fotópályázatra október 13-ig várják a versenyzők munkáit. További részletek a www.dunaipoly.hu és a www.vadonleso.hu weboldalon olvashatók.

d.