Miniszteri_elismeres_a_szakapolasi_szolgalatnak

Miniszteri elismerés a szakápolási szolgálatnak

Magyarországon 1996-ban az elsők között indult el egy új egészségügyi szolgáltatás, a Hegyvidéki Otthoni Szakápolási Szolgálat. A működése huszadik évfordulóját tavaly ünneplő munkacsoport – szakápolók, gyógytornászok és fizikoterapeuták csapata – fennállása óta mintegy hatezer család életében tudott segítséget nyújtani. Nem is akárhogyan: kimagasló munkájáért a Miniszter Elismerő Oklevele díjjal tüntették ki a szolgálatot.

A XII. kerületi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága 1996. április 23-i ülésén javasolta a Home Care (otthonápolási) szolgálat beindítását, majd az akkori egészségügyi irodát kérte fel a működés megszervezésére, egyfajta modellkísérletként. Ekkor még a szakminisztérium felügyelte az otthoni szakápolási szolgálatokat, s az önkormányzat – az elsők között, önként vállalt feladatként – közalkalmazott szakápolók, gyógytornász és fizikoterapeuta közreműködésével biztosította a XII. kerület betegei számára ezt az egészségügyi ellátást. A jól sikerült kísérlet után, 1996 őszén az egész országban beindult a szakszolgálat rendszere.
„A szakszolgálat nem összekeverendő a gondozással – mondja Dezső Tünde, a Hegyvidéki Otthoni Szakápolási Szolgálat vezetője. – A szakszolgálaton belüli ellátások a háziorvos felkérésére, de magasabb szintű, szakorvosi javaslat alapján történnek. A többi között olyan feladatokról van szó, mint a felfekvések ápolása, a szondán át történő táplálás, az állandó katétercsere, a kanülök tisztítása és cseréje, a gyógytorna vagy a baleseti és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok. Ezeket otthoni környezetben is meg lehet oldani, azaz nem kell feltétlenül a kórházban maradnia a betegnek, vagy nem kell beutaztatni őt valamelyik rendelőbe. A szakápolás beindításáról szóló rendelet eleve azzal a szándékkal jött létre, hogy az embereknek ne kelljen a szükségesnél több időt kórházban tölteniük, ha van lehetőség az otthoni rehabilitációra.”
Szakápolási feladatokat kizárólag diplomás vagy más egészségügyi főiskolát végzett ápolók, gyógytornászok és fizikoterápiás munkatársak láthatnak el. A közfinanszírozott ellátásokat a Nemzeti Alapkezelővel szerződéses viszonyban lévő szakszolgálatok végezhetik meghatározott keretszám alapján.
A hegyvidéki szakszolgálat viszont annál is többet tesz, mint amit a törvény meghatároz. Az önkormányzat vállalta, hogy a meghatározott kapacitáson túl támogatja és finanszírozza a szakszolgálat közalkalmazott kollégáit.
A Hegyvidéki Otthoni Szakápolási Szolgálat munkatársai az elmúlt huszonegy évben mintegy hatezer család életében tudtak segítséget nyújtani. A páciens az otthonában, megszokott körülmények között részesül szakszerű és hatékony egészségügyi ellátásban, állapotromlása lassabban következik be, vagy akár teljesen elkerülhető. A szakemberek minden hétköznap reggel 8 órától délután 4-ig járják körbe a betegeket, infúziós ellátás vagy sebkezelés esetén pedig hétvégén is rendelkezésre állnak.
„Az önkormányzat által vállalt támogatásnak köszönhetően nem függünk az országos központtól, és a meghatározott háromszázötven vizit keretszámon túl is tud pluszellátást vállalni a három szakápolóból, három gyógytornászból és egy fizikoterapeutából álló csapatunk – folytatja az intézményvezető. – Ők nem teljesítményarányosan, hanem fix fizetés mellett dolgoznak, így minden szükséges feladatot el tudnak végezni, ami belefér a munkaidőbe. Munkatársaink nem járnak át ápolni a szomszédos kerületekbe, de a Hegyvidék biztosítja a szektorsemlegességet, azaz másik szolgáltató is bejöhet a kerületbe, ily módon megmarad a betegek választási joga.”
Dezső Tünde szerint abban is kiemelkedik a hegyvidéki szakszolgálat, hogy nem válogat a betegek fizetőképessége alapján, és itt nem jelentkeznek olyan problémák, hogy ne tudnák kigazdálkodni az ápoláshoz szükséges gépeket és eszközöket.
„Tapasztalataink szerint nagy igény van a munkánkra – teszi hozzá. – Az igénybejelentést követően már másnap ott tudunk lenni az új beteg otthonában, és bár a gyógytornás kezelés esetén nálunk is van várakozási idő, a többiekkel ellentétben ez nem két hét és egy hónap közötti, hanem két héten belül meg tudjuk kezdeni a kezelést. Büszkén mondhatjuk, nemcsak abban emelkedünk ki, hogy az elsők között indult el a Hegyvidéken a szakszolgálat, hanem abban is, hogy az önkormányzatnak köszönhetően a szolgáltatásokat nem szervezték ki magáncégeknek.”

V. K.