A_nepmesektol_a__mediterran_eletig1

A népmeséktől a mediterrán életig

„A vakációkat falun, tanyán töltöttem, a nagyapám mesélt nekem székely népmeséket. Csodáltam őt, mindenhez értett, ezermester volt, faragott is; ő szerettette meg velem a bütykölést” – idézte Kallós Judit művészettörténész Koczogh András vallomását a képzőművész polgármesteri hivatalban látható kiállításának megnyitóján.
Koczogh András 1942-ben született Nagykőrösön; az érettségi után elektroműszerésznek tanult, majd az ELTE biológia–földrajz szakán végzett. A Dési Huber Körben Szervátiusz Jenő faragni, Kiss-Kovács Gyula pedig mintázni tanította. Legkedveltebb anyaga a fa volt, de bronzplaketteket, terrakotta domborműveket is készített. Ő tervezte a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájának fejfáit 1989-ben. Korai időszakában székely népballadákat, népmeséket dolgozott fel.
Nagykőrösről a család Debrecenbe költözött, majd az 1956-os forradalom eseményei közepette jöttek fel Budapestre. Koczogh András 1957 óta élt a XII. kerületben. Az elmúlt években tüdőbetegsége miatt fel kellett adnia a fafaragást, így került előtérbe nála a festészet és a grafika.
A képzőművész sajnos már nincs köztünk, tavaly szeptemberben, hosszú betegség után, eltávozott az élők sorából. Édesapjuk emlékére lányai, Koczogh Boglárka és Hajnalka állították össze festményeiből a jelenlegi kiállítás anyagát.A_nepmesektol_a__mediterran_eletig2„Festészetét folyamatos kísérletezés jellemzi – mondta róla Kallós Judit. – Kedvelt festői témái az alföldi városok, Nagykőrös, Szolnok mellett az Adria, Horvátország, Split, Dubrovnik, ahová számos fiatalkori emléke kötötte. Vonzotta a mediterrán élet, ami élénk, derűs, erőteljes színhasználatában is megnyilvánul. Visszatérő motívumok a templomok, a sírkertek, valamint a nap vagy a hold óriási, kerek formája, uralva a képteret geometrikus elemekre leegyszerűsített, konstruktív képein.”
Miközben ápolta, Boglárka instrukciókat kapott édesapjától, hogy kezdjen el festeni. Lánya most megpróbálja valóra váltani neki tett ígéretét.

-b-

 

A kiállítás a polgármesteri hivatal (XII., Böszörményi út 23–25.) folyosógalériáján megtekinthető július 14-ig, ügyfélfogadási időben.