Magyar_elso_hely_az_eremtablazaton

Magyar első hely az éremtáblázaton

Nagyszerűen szerepeltek a hazai versenyzők a MOM Sportban és a vele szomszédos Novotel Budapest Cityben rendezett kick-box-világkupán. A megnyert tizennyolc arany-, tizennyolc ezüst- és harmincegy bronzéremmel a magyarok az éremtáblázat első helyén végeztek az idei év egyik legnagyobb sportági versenyén.

Magyarország 2016-ban nyerte el öt esztendőre a nemzeti kick-box-szövetségeket tömörítő World Association of Kickboxing Organizations egyik „A”-kategóriás világkupaversenyének rendezési jogát. Tavaly a MOM Sport adott otthont az eseménynek, azonban az idén május 18. és 20. között megtartott világkupára harmincnyolc országból rekordszámú, 2700 nevezés érkezett, ezért a szervezők kénytelenek voltak megváltoztatni a lebonyolítást. A központi helyszín maradt a MOM Sport – itt kaptak helyet a tatamis szabályrendszer számai –, míg a ringes versenyeket, a nagy érdeklődésre való tekintettel, száz méterrel arrébb, a Novotel Budapest City termeibe költöztették.
Tízéves kortól a felnőttekig négy korosztályban hirdettek győzteseket. A ringben a cél a mielőbbi leütés, kiütés volt, a full-contact mellett a combra irányuló köríves rúgást is engedélyező low-kick és az ezen felül a térdelést, valamint a térd támadását is magában foglaló K1 szabályrendszer szerint zajlottak a küzdelmek. A tatamin a vívásszerű pointfighting – itt minden találatnál megállítják a versenyzőket –, a megállás nélküli light-contact és a combra mért, félerejű, kontrollált ütésekkel, rúgásokkal kiegészülő kick-light összecsapások váltották egymást.
A magyar csapat összesen 18 arany-, 18 ezüst- és 31 bronzérmet szerzett a különböző versenyszámokban, ezzel az éremtáblázat első helyén végzett. Király István, a Magyar Kick-Box Szövetség alelnöke elmondta, hogy a jó szereplés előre borítékolható volt, azonban ekkora éremesőre még ő sem számított.
„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar kick-box hungarikum, immár egy évtizede a legeredményesebb nem olimpiai sportág. Ebben a kategóriában minden évben mi szerezzük a legtöbb világ- és Európa-bajnoki elsőséget” – büszkélkedett a 6 danos mesteredző. Szerinte a sportág legjobbjait felvonultató világkupán, ekkora mezőnyben – ma a világbajnokságon kívül nincs olyan verseny, amin harmincnál több ország elindulna – óriási dolog ilyen kiugró eredményt elérni.
Sokat köszönhetnek a magyar sportolók a nagyszerű közönségnek, a szurkolók valóban pluszerőt adtak nekik. Nem véletlen, hogy valamennyi vendéget, így a világszövetség és az európai szövetség elnökét is szó szerint lenyűgözték a körülmények. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a világkupák között a magyar verseny nem csupán a létszámot, hanem a rendezés minőségét tekintve is feljött a második helyre.
„Rengeteg segítséget kaptunk Szabó Tündétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárától, Tarlós István főpolgármestertől, a Nemzeti Versenysport Szövetséget irányító Mészáros Jánostól, a tizenkettedik kerület vezetőitől, valamint Német Szilárdtól és Schmitt Páltól. Nélkülük biztosan nem tudtunk volna ilyen kiváló világversenyt rendezni, ahogyan a MOM Sport is minden dicséretet megérdemel, hiszen a Novotel Budapest Cityvel karöltve tökéletes házigazdának bizonyult” – sorolta Király István, aki bízik abban, hogy a novemberi, budapesti világbajnokság legalább ennyire sikeres és eredményes lesz. Bár az érmek tekintetében nincs konkrét elvárás, a szövetség alelnöke biztos benne, hogy magyar versenyző is felállhat majd a dobogó legfelső fokára.

(m.)