Mentoallomas_nelkul_marad_Kozep-Buda

Mentőállomás nélkül marad Közép-Buda?

Információink szerint rövidesen költöznie kell a BAH-csomópontnál működő „Buda II.” mentőállomásnak, mert annak helyén épül fel a Testnevelési Egyetem új, multifunkciós csarnoka. Az Országos Mentőszolgálat hivatalosan sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta értesülésünket, úgy tudjuk azonban, hogy a szolgálatnál már kész tényként kezelik az Alkotás utcai állomás költözését – bár ennek időpontja még kérdéses, továbbá az új helyszínről sem született meg a végleges döntés.
Szakemberek szerint komoly problémát jelentene, ha Közép-Buda mentőállomás nélkül maradna. Ez hátrányosan érintené nemcsak a XII., hanem az I. és a II. kerület egy részének ellátását is. A hegyvidéki helyszínekre jelenleg az Alkotás utcai bázisról indulnak a mentők. A sürgősségi ellátást igénylő betegeket – a balesetet szenvedő gyerekeket és felnőtteket, a kruppos és epilepsziás eseteket, a stroke-osokat, az infarktusos emberek jelentős részét, továbbá a várandósokat, akiknél rohamosan beindult a szülés – a XII. kerületben működő, folyamatos akut ellátást biztosító Szent János Kórházba szállítják.
„Ha nem lenne Közép-Budán mentőállomás, a régió ellátása egyértelműen veszélybe kerülne. Többet kellene várni a mentőkre, ezáltal pedig megnövekedne annak kockázata, hogy az akut betegek kicsúsznak az optimális időablakból, azaz nem érnek oda időben a megfelelő ellátóhelyre” – érzékeltette a helyzet súlyosságát egy a környék ellátását jól ismerő orvos.
Nemcsak szakmai szemmel, hanem betegként nézve is riasztó annak a lehetősége, hogy a jövőben nem a közelből, hanem esetleg csak a város távolabbi részeiről tud mentő indulni a Hegyvidékre. Beszéltünk egy idős asszonnyal, akit néhány hónappal ezelőtt a Böszörményi úton ért baleset, így az onnan mindössze néhány száz méterre található állomásról vonultak ki érte a mentősök.
„Belegondolni is rossz, mi történt volna, ha nem jön időben a segítség. Bár még nem épültem fel teljesen, így is szerencsésnek érzem magam – mondta az asszony. – Azt hiszem, sokkal rosszabbul jártam volna, ha nem kapok szinte azonnal orvosi ellátást.”

sz.